Endagstur i Bohuslän
En heldag fylld av trädgårdsinspiration, en kvinnlig guldgrävares livsverk och inspiration till ett gott och hållbart liv.

Endagstur i Bohuslän

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

En heldag fylld av trädgårdsinspiration, en kvinnlig guldgrävares livsverk och inspiration till ett gott och hållbart liv.

Runtminknut, Södra Sjöritz 49, 455 93 Munkedal
Alaskaträdgården, Nord-Långö, 452 90 Strömstad
Kosters trädgårdar, Kosters Trädgårdar 1, 453 05 Sydkoster

Vi börjar vår trädgårdsresa i Munkedal och den inspirerande familjeträdgården Runtminknut. I den hela 2000 kvm stora trädgården njuter vi av trädgårdsglädje och de många kreativa lösningarna. Vilken härlig start på vår dag. Här finns bland annat pergolas, flera sittgrupper, upphöjda rabatter, en köksträdgård och ett underbart växthus. Trädgården är indelad i flera mysiga rum, var och en med sin prägel. Det märks att det här är en trädgård som är gjord för att vara i, umgås i och stimuleras av. Hönorna i trädgården bidrar till den trivsamma miljön. Då fika ingår i entréavgiften avslutar vi besöket med en god kopp kaffe och en välsmakande kaka. Därefter är vi redo att bege oss vidare på vår trädgårdsresa.

Trädgårdsrum i Runtminknut
Dagens andra besöksmål är spektakulärt och en plats som är mycket speciell. Vi är nämligen på väg ut till Alaskaträdgården, belägen på en ö ca 20 minuters båtresa från Norra Hamnen i Strömstad. När vi saltstänkta kliver av charterbåtens landgång har vi hamnat på, vad som känns som, en sagoö. Det här är en kvinnlig guldgrävares livsverk och kvinnans namn är Hilma Svedal. Hilma åkte 1897 till Alaska för att gräva guld. Något hon lyckades riktigt bra med. 30 år senare återvände hon till Bohuslän och på sin arvslott byggde hon upp sitt eget Alaska. Den, till en början, oländiga ön förvandlades sakta men säkert till en grönskande oas.  På ön finns mängder med cement som Hilma själv, via sin roddbåt, hämtade upp inne i Strömstad. År av slit gav till sist utdelning. Här finns nu en fantastisk stenträdgård med broar, byggnader, grillplatser, terrasser, trappor och naturligtvis stenpartiväxter. Det finns även pelargoner, pioneer och annan blomsterfröjd. Att gå runt här och tänka på Hilma och vara mitt i hennes livsverk känns magiskt. Efter ett svalkande bad avnjuter vi vår medhavda lunch, vi köper en kopp kaffe i caféet och därefter bestämmer vi oss för att vi alla ska anamma Hilda Svedals livsdevis som lyder: Don´t worry! (den står på hennes gravsten) Jag tror vi har fått en ny idol. På båtresan tillbaka till Strömstad har vi mycket i tankarna.

Stenmurar längs Alaskas vattenbryn
Dagens tredje och sista besöksmål är Kosters trädgårdar. Vi kliver bara av båten från Alaska i Norra Hamnen och letar upp Kosterbåten. Vår hållplats är Långagärde på Sydkoster och när vi klivit av, har vi bara att gå rakt fram ca 400 meter. Väl framme möts vi av ett hela 8 hektar stort område som sjuder av aktivitet. Här finns bland annat fantastiska grönsaksodlingar, en skogsträdgårdsdel, ett bageri och en restaurant och det som håller ihop det hela är en önskan om att kunna inspirera till ett hållbart och gott liv. Något dem lyckas mycket bra med. Honnörsordet här är permakultur. Ordet är en hopdragning av PERMAnent agriKULTUR och betyder i korthet att all odling skall ske i samklang med naturen. På så vis gynnas mångfald. För att vi riktigt ska förstå dess betydelse kikar vi lite extra på den grävda dammen.  Dammen fångar upp både yt- och grundvatten, den fungerar som biotop för grodor och vintertid är det skridskoåkning den nyttjas till. Det är ett bra exempel på permakultur i praktiken. Diverse djur såsom får, bin, höns, katter och en hund hör också hemma här i Kosters trädgårdar. Vi går in i växthuset och vi har tur, för just idag är det vernissage. Nu är det läge för en god middag och den intar vi i restaurangen. Vi väljer från den frestande menyn bestående av rätter gjorda av råvaror från trädgården. Mätta och belåtna avslutar vi vårt besök med att gå in i de två gårdsbutikerna och vi köper med oss både nybakat bröd, en härlig sylt och ett gott örtsalt. Fulla av intryck går vi tillbaka till Långagärde och tar färjan till Strömstad där vi tänkt övernatta. Tips om boende har vi hittat via vastsverige.com.

Plockning av dagens skörd till restaurangen i Kosters trädgårdar