Tvådagstur i Bohuslän
En resa fylld av trädgårdsinspiration, en kvinnlig guldgrävares livsverk, rhododendron-bonanza och trädgårdsglädje i stora mått.

Tvådagarstur i Bohuslän

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

En heldag fylld av en kvinnlig guldgrävares livsverk och som avslutas i en fantastisk park 

DAG 1

Alaskaträdgården, Nord-Långö, 452 90 Strömstad
Strömsdalen, Karlsgatan 23, 452 32 Strömstad

Dagens första besöksmål är spektakulärt och en plats som är mycket speciell. Vi är nämligen på väg ut till Alaskaträdgården, belägen på en ö ca 20 minuters båtresa från Norra Hamnen i Strömstad. När vi saltstänkta kliver av charterbåtens landgång har vi hamnat på, vad som känns som, en sagoö. Det här är en kvinnlig guldgrävares livsverk och kvinnans namn är Hilma Svedal. Hilma åkte 1897 till Alaska för att gräva guld. Något hon lyckades riktigt bra med. 30 år senare återvände hon till Bohuslän och på sin arvslott byggde hon upp sitt eget Alaska. Den, till en början, oländiga ön förvandlades sakta men säkert till en grönskande oas.  På ön finns mängder med cement som Hilma själv, via sin roddbåt, hämtade upp inne i Strömstad. År av slit gav till sist utdelning. Här finns nu en fantastisk stenträdgård med broar, byggnader, grillplatser, terrasser, trappor och naturligtvis stenpartiväxter. Det finns även pelargoner, pioneer och annan blomsterfröjd. Att gå runt här och tänka på Hilma och vara mitt i hennes livsverk känns magiskt. Efter ett svalkande bad avnjuter vi vår medhavda lunch, vi köper en kopp kaffe i caféet och därefter bestämmer vi oss för att vi alla ska anamma Hilda Svedals livsdevis som lyder: Don´t worry! (den står på hennes gravsten) Jag tror vi har fått en ny idol. På båtresan tillbaka till Strömstad har vi mycket i tankarna.

Stenmurar längs Alaskas vattenbryn. Foto: Katrin Sjögren

Från hamnen i Strömstad promenerar vi till Strömsdalen. En park som känns som en halvt dold pärla. Självklart känner lokalbefolkningen till den. Vi ser joggare, barnfamiljer och hundägare, de rör sig alla bekvämt och vant i området. Men vi som är här för första gången går runt och låter oss imponeras av all fantastisk växtlighet, den underbara träbron och de lockande gröna ytorna. Pulsen går ner och vi njuter för fullt. Lugnet här var precis vad vi behövde efter en dag ute i havsbandet. En besökare i parken som visar sig ha mycket god växkunskap uppmanar oss att känna på de olika rhododendronbladen, framförallt på dess baksidor, Vissa känns som sammet! Så härligt att ta in växtligheten med fler sinnen än synen. Det visar sig att mannen vi kommit i samspråk med är den man vars trädgård vi tänkt besöka i morgon förmiddag. Vilket sammanträffande.

Fulla av intryck går vi till hotellet inne i Strömstad där vi tänkt övernatta. Tips om boende har vi hittat via vastsverige.com.

Den lilla träbron i Strömsdalen. Foto: Trädgårdsresan

 

DAG 2

En dag som börjar i ett rhododendronparadis mitt i skogen och som avslutas med sann trädgårdsglädje och grön njutning

 

Klöva Naturträdgård, Klöva Boråsgården, 452 93 Strömstad
Fjälla Trädgård, Fjälla 9, 452 92 Strömstad
Runtminknut, Södra Sjöritz 49, 455 93 Munkedal


Dagens första besöksmål är Klöva Naturträdgård. Trädgården ligger i en dalsänka mellan två bergskammar och är verkligen en trädgård mitt i naturen. Vi går sakta och vördnadsfullt upp för vägen och överraskas av en blandning av växter, inhemska blandat med exoter. Här och där är även konstföremål utplacerade. Det är mäktigt, häftigt och imponerande. Det här är en annorlunda trädgårdsupplevelse. Ungefär halvvägs ser vi en stege som kan ta oss till himlen! Det är tydligt att ägarens stora passion är rhododendron, här finns oändligt många varianter. Det finns även en specialplantskola för just rhododendron och naturligtvis blir vi lockade till köp. Vi tar adjö av mannen som vi träffade redan igår och far vidare till nästa ställe.

Stege till himlen, Klöva Naturträdgård. Foto: Trädgårdsresan

Dagens andra besöksmål är fina Fjälla Trädgård. Här är lantligt och ljuvligt. Vi går runt bland fruktträd, perenner, historiska rosor, dahlior och kryddväxter. Väldoften är påtaglig. Inne i den lilla gårdsbutiken finns ett litet men naggande gott sortiment. Äntligen får vi köpt en trädgårdsfakir, här ska skapas buketter när vid hemkomst! När vi träffar trädgårdens ägare berättar hon om både slowflower-konceptet och vad no-dig-pricipen innebär, så intressant att få ta del av den kunskapen. Innan vi lämnar Fjälla besöker vi deras föredömligt trevliga utedass. Så ska det se ut!

I samspråk om slowflower-konceptet i Fjälla Trädgård. Foto: Trädgårdsresan

 

Vi avslutar vår trädgårdsresa i Munkedal och den inspirerande familjeträdgården Runtminknut. I den hela 2000 kvm stora trädgården njuter vi av trädgårdsglädje och de många kreativa lösningarna. Vilken härlig start på vår dag. Här finns bland annat pergolas, flera sittgrupper, upphöjda rabatter, en köksträdgård och ett underbart växthus. Trädgården är indelad i flera mysiga rum, var och en med sin prägel. Det märks att det här är en trädgård som är gjord för att vara i, umgås i och stimuleras av. Hönorna i trädgården bidrar till den trivsamma miljön. Då fika ingår i entréavgiften avslutar vi besöket med en god kopp kaffe och en välsmakande kaka. Vilken bra avslutning på vår trädgårdsresa.

Trädgårdsrum i Runtminknut, Foto: Privat bild, Runtminknut