Från Onsalahalvön till tygriket
På den här tvådagarsresan startar vi på vackra Onsalahalvön, vi reser i tygriket och vi avslutar i Grimsås. Då har vi hunnit med allt från små trädgårdar och stora trädgårdar till en plantskola och ett slott. En varierad resa som bland annat innehåller magnolior, en förtjusande allmogeby och en gård med anor från 1750-talet.

Tvådagarstur från Onsalahalvön till tygriket

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Vår första dag börjar med fantasieggande rabatter i mängder, fortsätter i en trädgårdsmästares villaträdgård för att sedan avslutas i pampig slottsmiljö.

Lindarnas Trädgård, Södergårdsvägen 21, 434 92 Vallda
Mindful Garden, Strannegårdsvägen 6, 439 31 Onsala
Tjolöholms slott, Tjolöholms byväg 53, 439 74 Fjärås

Dagens första besöksmål är Lindarnas Trädgård i Vallda. Här odlas allt från julgranar till ståtliga orkidéer. Det som gör störst intryck på oss är de fantasieggande rabatterna med namn som mormorsrabatt och solskenrabatt. Bara namnen gör oss på gott humör! Vi går runt bland dammar, en japaninspirerad hörna och ett nyanlagt woodland, bara för att nämna något av allt det som finns att se i denna 4000 kvadratmeter stora trädgård. I den här trädgården får de vilda smyga sig på, men under ordnade former. Lindarnas Trädgård är ett bra exempel på hur en kan leva och njuta av ett trädgårdsliv i samklang med naturen. Nöjda drar vi nu vidare till nästa anhalt på Onsalahalvön.

Bergsrabatt i Lindarnas trädgård. Foto: Privat bild, Lindarnas trädgård
Dagens andra besöksmål kittlar vår fantasi och utmanar vår kreativitet, vi har nämligen stannat till hos Mindful Garden. Det här en villaträdgård för alla sinnen. Allt här görs med hållbarhet och miljömedvetenhet som ledstjärnor. Självklart är det ätbara odlandet en viktig del av trädgården. Vi slås även av hur platsens historia får lov att spela en dominerande roll i utformningen. Här finns det till exempel en stolt sjuarmad tall som på 1940-talet bara var ett litet skott. Det märks att trädgårdens ägare, tillika trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner, låter sin professionalism genomsyra trädgården med smarta, roliga och fantasifulla lösningar. Vi gillar skarpt den överraskande golfgreenen som plötsligt syns bakom svajande gräs. Om någon ropar Fore! här så är det inte den bräkande varianten som avses. Vi slår oss ner intill det uppstammade rhododendronpartiet och njuter av både vår medhavda matsäck och omgivningen. Därefter är vi redo för dagens sista stopp på vår fina trädgårdsresa.

Privata trädgården Mindful Garden. Foto: Malva Adrell
Dagens sista besöksmål är drömlika Tjolöholms slott. Redan på håll inser vi att det här är något riktigt mäktigt som vi ska få ta del av. Det är Nordens mest brittiska gods i Tudor-stil beläget på en halvö i Kungsbackafjorden. Slottsparken är unik och starkt präglad av Arts and Crafts*-rörelsen. Den anlades i början av 1900-talet av samme arkitekt som ritade slottet, Lars Israel Wahlman. Slottet är som taget ur en saga och både interiör och exteriör är något alldeles extra. Den magnifika slottsträdgården utsågs nyligen av tidningen Vagabond till en av världens åtta vackraste trädgårdar. På den listan har trädgården sällskap av bland annat Alhambra i Spanien och Monets trädgård i Frankrike. Då förstår du att det här är något alldeles extra! Efter att ha beundrat både slott och trädgård väljer vi att gå runt i Allmogebyn. Där bodde arbetarna förr i tiden och här känns det som om tiden stått stilla. Det påminner om Astrid Lindgrens bullerbyn och det gör oss nostalgiska. Även här njuter vi av blommornas prakt. Nu sätter dock hungern in och lyckligtvis finns restaurant Storstugan precis intill. Där inne njuter vi av kockarnas skicklighet. Allt är vällagat och i säsong. För den som hellre är sugen på en enklare fika så finns det också på ett kort promenadavstånd, kafé Manegen ligger med utsikt över slottet.

Rosengång på Tjolöholms slott. Foto: Tjolöholms slott
Mätta och belåtna väljer vi att avsluta vårt besök med att gå ner till den närliggande badplatsen. Stranden är långgrund och barnen roar sig med att fånga krabbor, ett välkänt nöje för alla västkustbor. Den badsugne får sitt lystmäte och för de av oss som bara vill sitta ner i gräset, i sanden eller på klipporna, kan göra det. Vilken dag vi haft! Det finns olika boendealternativ här på Tjolöholm samtidigt som Kungsbacka ligger på ett behändigt avstånd. För boende, se vastsverige.com.

*= The Arts and Crafts Movement uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning

DAG 2

Vår andra dag har ett behagligt tempo. Vi ska besöka två trädgårdar. Vi ska njuta av vackra magnolior och ta oss till gränslandet mellan Småland och Västergötland.

Nyhagens Trädgård & Plantskola, Lekvad 11, 511 96 Berghem
Grimstorpet Lantliv, Grimstorpet 1, 514 95 Grimsås

Dagens första besöksmål är ett eldorado för oss magnoliaälskare. Här får vi verkligen vårt lystmäte uppfyllt med råge. Platsen är Nyhagens Trädgård & Plantskola. Det här är en lantlig trädgård med en stor köksträdgård, växthus, terrasserade odlingsbäddar och mängder med både perenner och lökväxter. Vi får verkligen inspiration till vår egen täppa därhemma när vi går runt här. Ängarna och hagmarkerna gör sitt till för att vi ska känna ro och välbehag. Vår matsäck väljer vi att njuta av i den välkomnande pergolan där det finns gott om plats att sitta ner. I plantskolans digra utbud lockas vi allra mest av det specialsortiment av magnolior som erbjuds. Det vill vi ha med oss hem till vår egen trädgård. Keramiken som säljs går inte heller obemärkt förbi. Väl vid kassan betalar vi för både magnolian och en underbar keramikskål, som oavsett årstid, ska påminna oss om denna härliga plats och dag. Nu väntar en timmes bilresa till nästa stopp.

Magnolior i Nyhagens trädgård. Foto: Monica Manowska
 

För den uppmärksamme nämndes tygriket i rubriken till den här tvådagarsresan. Och visst rör vi oss i en bygd med anor från textilindustrin. Fabriksförsäljningar och annat lockar förstås men det kommer vi inte gå in närmare på här. Nu är det fokus på trädgårdar!

Dagens andra och sista besöksmål är Grimstorpet Lantliv. Det här är en gård från 1750-talet och trädgårdsstilen är engelsk cottage. De spröjsade glasen, det vackra teglet och den prunkande grönskan förhöjer den angenäma känslan av att vara här. Det finns flera växthus och ett orangeri som pockar på vår uppmärksamhet. Här odlas både traditionella grönsaker samt blommor av många slag. Vi går ner till dammen och inspekterar uteköket som för tankarna till pizzabak. Mitt i hagen intill den porlande bäcken ligger Kålgårdsstugan. Där finns möjlighet till övernattning. Runt stugan betar får och hästar. Kan det bli mer romantiskt och inbjudande? Grimstorpets ägare benämner själva platsen som sitt paradis och vi är verkligen benägna att hålla med. Här avslutas våra två fantastiska dagar.

Ägaren Angelie i sin trädgård på Grimstorpet Lantliv. Foto: Malva Adrell