Från Onsalahalvön till tygriket
På den här tvådagarsresan startar vi på vackra Onsalahalvön, mellanlandar i tygriket och vi avslutar i Grimsås. Då har vi hunnit med allt från små trädgårdar och plantskolor till slott. En varierad resa som bland annat innehåller magnolior, blommande persikoträd och en gård med anor från 1750-talet.

Tvådagarstur från Onsalahalvön till tygriket

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Vår första dag börjar med fantasieggande rabatter i mängder, fortsätter i en trädgårdsmästares villaträdgård för att sedan avslutas i pampig slottsmiljö.

Lindarnas Trädgård, Södergårdsvägen 21, 434 92 Vallda
Mindful Garden, Strannegårdsvägen 6, 439 31 Onsala
Tjolöholms slott, Tjolöholms byväg 53, 439 74 Fjärås

Dagens första besöksmål är Lindarnas Trädgård i Vallda. Här odlas allt från julgranar till ståtliga orkidéer. Det som gör störst intryck på oss är de fantasieggande rabatterna med namn som mormorsrabatt och solskenrabatt. Bara namnen gör oss på gott humör! Vi går runt bland dammar, en japaninspirerad hörna och ett nyanlagt woodland, bara för att nämna något av allt det som finns att se i denna 4000 kvadratmeter stora trädgård. I den här trädgården får de vilda smyga sig på, men under ordnade former. Lindarnas Trädgård är ett bra exempel på hur en kan leva och njuta av ett trädgårdsliv i samklang med naturen. Nöjda drar vi nu vidare till nästa anhalt på Onsalahalvön.

Bergsrabatt i Lindarnas trädgård. Foto: Privat bild, Lindarnas trädgård
Dagens andra besöksmål kittlar vår fantasi och utmanar vår kreativitet, vi har nämligen stannat till hos Mindful Garden. Det här en villaträdgård för alla sinnen. Allt här görs med hållbarhet och miljömedvetenhet som ledstjärnor. Självklart är det ätbara odlandet en viktig del av trädgården. Vi slås även av hur platsens historia får lov att spela en dominerande roll i utformningen. Här finns det till exempel en stolt sjuarmad tall som på 1940-talet bara var ett litet skott. Det märks att trädgårdens ägare, tillika trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner, låter sin professionalism genomsyra trädgården med smarta, roliga och fantasifulla lösningar. Vi gillar skarpt den överraskande golfgreenen som plötsligt syns bakom svajande gräs. Om någon ropar Fore! här så är det inte den bräkande varianten som avses. Vi slår oss ner intill det uppstammade rhododendronpartiet och njuter av både vår medhavda matsäck och omgivningen. Därefter är vi redo för dagens sista stopp på vår fina trädgårdsresa.

Privata trädgården Mindful Garden. Foto: Malva Adrell
Dagens sista besöksmål är drömlika Tjolöholms slott. Redan på håll inser vi att det här är något riktigt mäktigt som vi ska få ta del av. Det är Nordens mest brittiska gods i Tudor-stil beläget på en halvö i Kungsbackafjorden. Slottsparken är unik och starkt präglad av Arts and Crafts*-rörelsen. Den anlades i början av 1900-talet av samme arkitekt som ritade slottet, Lars Israel Wahlman. Slottet är som taget ur en saga och både interiör och exteriör är något alldeles extra. Den magnifika slottsträdgården utsågs nyligen av tidningen Vagabond till en av världens åtta vackraste trädgårdar. På den listan har trädgården sällskap av bland annat Alhambra i Spanien och Monets trädgård i Frankrike. Då förstår du att det här är något alldeles extra! Efter att ha beundrat både slott och trädgård väljer vi att gå runt i Allmogebyn. Där bodde arbetarna förr i tiden och här känns det som om tiden stått stilla. Det påminner om Astrid Lindgrens bullerbyn och det gör oss nostalgiska. Även här njuter vi av blommornas prakt. Nu sätter dock hungern in och lyckligtvis finns restaurant Storstugan precis intill. Där inne njuter vi av kockarnas skicklighet. Allt är vällagat och i säsong. För den som hellre är sugen på en enklare fika så finns det också på ett kort promenadavstånd, kafé Manegen ligger med utsikt över slottet.

Rosengång på Tjolöholms slott. Foto: Tjolöholms slott
Mätta och belåtna väljer vi att avsluta vårt besök med att gå ner till den närliggande badplatsen. Stranden är långgrund och barnen roar sig med att fånga krabbor, ett välkänt nöje för alla västkustbor. Den badsugne får sitt lystmäte och för de av oss som bara vill sitta ner i gräset, i sanden eller på klipporna, kan göra det. Vilken dag vi haft! Det finns olika boendealternativ här på Tjolöholm samtidigt som Kungsbacka ligger på ett behändigt avstånd. För boende, se vastsverige.com.

*= The Arts and Crafts Movement uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning

DAG 2

Vår andra dag startar tidigt. Vi ska hinna med fyra trädgårdar, men utan att stressa. Vi ska njuta av magnolior, besöka en trädgård vid skogens kant, uppleva ekologi i praktiken och vi ska ta oss till gränslandet mellan Småland och Västergötland. Bäst att sätta fart!

Nyhagens Trädgård & Plantskola, Lekvad 11, 511 96 Berghem
Furet, Skutesjövägen 4, 511 92 Örby
Björnhyltans Trädgård, Hunnabo Björnhyltan, 514 93 Ambjörnarp
Grimstorpet Lantliv, Grimstorpet 1, 514 95 Grimsås

Dagens första besöksmål är ett eldorado för oss magnoliaälskare. Här får vi verkligen vårt lystmäte uppfyllt med råge. Platsen är Nyhagens Trädgård & Plantskola. Det här är en lantlig trädgård med en stor köksträdgård, växthus, terrasserade odlingsbäddar och mängder med både perenner och lökväxter. Vi får verkligen inspiration till vår egen täppa därhemma när vi går runt här. Ängarna och hagmarkerna gör sitt till för att vi ska känna ro och välbehag. Vår matsäck väljer vi att njuta av i den välkomnande pergolan där det finns gott om plats att sitta ner. I plantskolans digra utbud lockas vi allra mest av det specialsortiment av magnolior som erbjuds. Det vill vi ha med oss hem till vår egen trädgård. Keramiken som säljs går inte heller obemärkt förbi. Väl vid kassan betalar vi för både magnolian och en underbar keramikskål, som oavsett årstid, ska påminna oss om denna härliga plats och dag.

Magnolior i Nyhagens trädgård. Foto: Monica Manowska
Dagens andra besöksmål ligger ca en mil bort från första besöksmålet. Vi är nu på Furet. Till skillnad från Nyhagens så är det här ingen öppen plantskola, det är i stället en plats med möjlighet till trädgårdsvandring i två trädgårdar, dels den gamla plantskoleträdgården, dels i ägarnas privata trädgård. Båda trädgårdarna ligger intill skogens kant och det märks på ljudbilden. Här är så lugnt och skönt. Det rika fågellivet är det som hörs mest. Plantskoleträdgården anlades på 1950-talet och den privata trädgården tjugo år senare. Här finns dammar, stenpartier, växthus, perenner och ett woodland. Stilen är unik och personlig och det finns ständigt nya projekt under utveckling. Här lyckas man fint med en kombination av bevarande och förnyelse. Vi sitter ner med vår medhavda fika, vi blundar och hör pollinatörerna surra. Livet är gott.

Blommande buskar i Furets trädgård. Foto: Privat bild, Furet.
För den uppmärksamme nämndes tygriket i rubriken till den här tvådagarsresan. Och visst rör vi oss i en bygd med anor från textilindustrin. Fabriksförsäljningar och annat lockar förstås men det kommer vi inte gå in närmare på här. Nu är det fokus på trädgårdar!

Dagens tredje besöksmål är Björnhyltans Trädgård. Bland åkrar och ängar ligger denna underbara plats. Vårt besök börjar inne i växthuset och med ens känns det som om vi förflyttats till medelhavet. Därefter njuter vi av köksträdgården, fruktträden, örtagården och blomstergården. Så mycket att se och uppleva. Höns och får gör sitt till för att fullända intrycket av denna härliga plats. Här odlas mycket matnyttigt och det är tydligt att ekologi är den vetenskap som får ta störst plats i arbetet med trädgården. När det är dags för den medhavda fikan återvänder vi till växthuset, där finns nämligen ett blommande persikoträd. Vem har inte drömt om att ta en fika under ett sådant! Innan vi lämnar Björnhyltan så går vi in i gårdsbutiken. Vi får med oss både en del nyskördade grönsaker samt den perfekta sekatören, en sådan vi alltid letat efter och tänkt köpa.

Peder Wendefors i växthuset i Björnhyltans trädgård. Foto: Monica Manowska
Dagens fjärde och sista besöksmål är Grimstorpet Lantliv. Det här är en gård från 1750-talet och trädgårdsstilen är engelsk cottage. De spröjsade glasen, det vackra teglet och den prunkande grönskan förhöjer den angenäma känslan av att vara här. Det finns flera växthus och ett orangeri som pockar på vår uppmärksamhet. Här odlas både traditionella grönsaker samt blommor av många slag. Vi går ner till dammen och inspekterar uteköket som för tankarna till pizzabak. Mitt i hagen intill den porlande bäcken ligger Kålgårdsstugan. Där finns möjlighet till övernattning. Runt stugan betar får och hästar. Kan det bli mer romantiskt och inbjudande? Grimstorpets ägare benämner själva platsen som sitt paradis och vi är verkligen benägna att hålla med. Här avslutas våra två fantastiska dagar.

Ägaren Angelie i sin trädgård på Grimstorpet Lantliv. Foto: Malva Adrell