Hallands hjärta
Tre välfyllda dagar där vi får uppleva olika sorters trädgårdar men där den gemensamma nämnaren är kärleken till det gröna, till det naturliga och till det estetiskt tilltalande.

Tredagarstur i Hallands hjärta

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Vår första dag präglas av dahlior, det ickeperfekta men ända så fulländade samt en plats som trots namnet är långt ifrån liten.

Lundens trädgård, Lunden 2, 511 94 Älekulla
Eksäter Trädgård, Övralidsvägen 9, 51993 Kungsäter (Gunnarsjö)
Lilla Skapargården, Valinge By 64, 432 92 Varberg

Vi börjar den här trädgårdsresan med att bege oss till vackra Älekulla som ligger i Marks kommun. Dagens första resmål är Lundens trädgård, ett paradis för oss som älskar dahlior. Fina stengångar binder samman trädgården och vi går runt och njuter av blomsterprakten. Här planteras varje vår ca 1000 dahlialökar som under sensommaren blommar förföriskt. Utöver dahliorna imponeras vi av snyggt komponerade planteringar, vattnet och dess näckrosor och på den lilla träbron går våra tankar osökt till Monets trädgård. Vilken start på vår resa!

Dahliarabatt i Lundens trädgård.
Efter cirka en halvtimmes bilresa är vi framme vid dagens andra besöksmål som är Eksäter Trädgård. Här är det förändringsglädje och inspiration som är honnörsord. Naturen sätter prägeln och det är inte det perfekta och uppstyrda som eftersträvas. Vi går runt bland de tematiska rummen som alla åtskiljs av höga häckar. Plötsligt står vi i det som kallas Hårdrocksrummet för att därefter komma in det Asieninspirerade rummet. Vi går från rum till rum och överraskas varje gång när vi kommer runt häckarnas hörn. Utöver vackra blommor, dammar och fruktträd så finns även lockande grönsaksodlingar som intresserar oss. Just grönsaker har vi turen att få köpa med oss hem härifrån. Nu är det dags för vår medhavda fika och vi slår oss ner och njuter av dagens första kopp kaffe. Medan vi fikar får vi till oss historien om Hilda på Eksäter som var den som på 40-talet skötte planteringarna. Det känns bra att hedra henne med ett besök här.

Gångbroar i Eksäter Trädgård.
Nu styr vi kosan mot Varberg och Lilla Skapargården. Namnet kan förleda en att tro att det här är något litet, men det är faktiskt precis tvärt om. Lilla Skapargården är en unik trädgård på två hektar och med ett innehåll som kräver bra med tid för att ta till sig. Vi tar på oss sköna promenadskor och gör oss redo. Först ut för oss blir att vandra runt i arboretumet där vi får se träd från världens alla hörn. Därefter följer den Japaninspirerade delen av trädgården med växter som trivs bäst i lite mildare klimat. Nu lockar sjön och dess rika fågelliv. Ackompanjerade av fågelkvitter sitter vi ner och ser ut över sjön och dess öar. Är det inte en älg som dricker av vattnet på andra sidan? Jo, det stämmer. Det är en mäktig känsla att sitta så här och vara en del av naturen. Vi sträcker på benen och beger oss mot den imponerande Rhododendronskogen, därefter lockar Rosengården där går allt i romantikens tecken. Rosornas dofter förför och vi bara njuter. Vi börjar nu närma oss slutet på vårt besök men vi hinner självklart med att besöka det mysiga caféet som bland annat serverar goda våfflor. Även på det här besöksmålet finns grönsaker efter säsong till försäljning samt honung från trädgårdens bikupor. Honungen sägs smaka extra gott då bina samlar in nektar från alla de växter som finns här och som kommer från världens alla hörn. Nu är vår första trädgårdsdag till ända och övernattning tänker vi oss inne i Varberg. För info om hotell och andra boendealternativ, se vastsverige.com.

Rosor i Lilla Skapargården.

Dag 2

Vi besöker pollinatörernas paradis, njuter av trädgårdar omgärdade av bokskogar och vi handlar växter av bästa kvalitet, en härlig andra dag på vår resa.

Trädgården vid Viskan, Fageråkra 19, 432 66 Veddige
Källdalens Trädgårdar, Gödeby 71, 311 61 Ullared
Eriksgård i Tvååker, Brogård 10, 432 77 Tvååker
Hörsåsens Plantskola, Fastarp 9, 432 77 Tvååker

Vår första trädgård idag är precis lika stor som den som vi avslutade med igår, dvs en trädgård på hela två hektar. Nu är vi i Trädgården vid Viskan. Den parkliknande trädgården ligger precis intill ån Viskan och att kalla den pollinatörernas paradis känns inte som en överdrift. Det surrar i luften av humlor och bin samtidigt som fjärilar flyger runt och visar upp sina vackra vingar. Vi går runt i det som tidigare var en fruktträdgård men som numera är en plats för blommande rabatter. Sommarblommorna överväldigar oss, vilken prakt och vilka färger. Ett 70-tal dahlior tävlar också om vår uppmärksamhet. Efter en skön morgonpromenad på denna intagande plats är vi nu redo för nästa stopp på vår resa.

Trädgården vid Viskan i sin prakt.
Vi befinner oss nu i Hallands hjärta, närmare bestämt i Källdalens Trädgårdar som är dagens andra besöksmål. Här sjuder det av aktivitet och för oss som gillar biologisk mångfald och ekologiskt odlande så har vi hamnat helt rätt. Trädgården ligger omgiven av bokskogar i ett vackert kulturlandskap. Som tur är har vi gott om tid för här finns så mycket att se och njuta av. Plantskolan, örtagården, växthusen och till sist skogsträdgården får alla besök av oss. Den sistnämnda skogsträdgården manar till lugn och återhämtning och utformningen bjuder in till att sitta ner och bara vara. Här plockas fikakorgen fram. För den som inte har egen förtäring finns enklare fika att köpa gårdsbutiken. Utöver det finns där även grönsaker och blommor till försäljning, något vi självklart lockas av. Lugna i själen åker vi nu vidare.

Välkommen till Källdalens trädgårdar
Efter ca 20 minuters bilresa är vi framme på Eriksgård i Tvååker, dagens tredje besöksmål. Då vi förbokat visning av den delen av trädgården som är privat, så tas vi med på en guidad visning bland ovanliga träd, mängder med buskar, häckar, perenna rabatter, en växttunnel samt ett imponerade poolområde. Utöver den privata delen finns en stor perennodling med fokus på de sorter som klarar vårt svenska klimat. Här är det partiförsäljning som gäller och för oss vanliga konsumenter så uppmanas vi hålla utkik efter den perennförsäljning som sker i växtbutiker och handelsträdgårdar. Ett besök här ger en unik inblick i momentet innan växterna når oss i butik.

Trädgårdskonst på Eriksgård.
Då vi efter besöket på Eriksgård plötsligt känner en stark lust att köpa växter så passar det förträffligt att vi avslutar den här dagen på Hörsåsens Plantskola, som lämpligt nog också ligger i Tvååker. Här säljs växter att ypperlig kvalitet, allt från minsta perenn till största träd. Kärleken till det gröna är tydlig här och vår varukorg fylls snabbt. Hoppas allt får plats i bilens baklucka.. Plantskolan ligger nära havet och Åkulla bokskogar vilket ger platsen en fin inramning. Nu är vår andra trädgårdsdag slut och vi vänder oss åter igen till vastsverige.com för att hitta ett lämpligt övernattningsalternativ.

Akleja på Höråsens plantskola.

Dag 3

Medelhavet, England och Japan på en och samma dag. Samt en trädgård som beskrivs som en målarduk för kreativitet. 

Runevads Trädgård, Askhult 130, 311 90 Morup
Sannagårds B&B and Gardens, Sannagård 122, 311 95 Falkenberg
Läjets Trä & Trädgård, Fiskaregatan 6, 43275 Träslövsläge
Williamsro Garden, Ekegatan 11, 43246 Varberg

Vi håller oss kvar nära Tvååker och dagens första besök görs i Runevads Trädgård. Med en stark känsla av medelhavet går vi runt bland palmer och andra medelhavsväxter samtidigt som vi lockas av den inbjudande poolen. I den stora dammen simmar guldfiskar runt och solen reflekterar sig i deras glänsande fjäll. Vi går in i det åttkantiga växthuset som omgärdas av rosor. Att bara strosa runt här är en lisa för själen. Det stora orangeriet är en fröjd att gå runt i, så mycket inspiration på en och samma plats. I entrépriset ingår fika och den avnjuter vi inne i orangeriet. Blomsterodlingen precis utanför orangeriet erbjuder självplock av snittblommor, vilket vi självklart vill ha med oss härifrån.

Dahlior i Runevads trädgård.
Vid Vinåns dalgång, en kvarts bilresa från Runevads, ligger Sannagårds B&B and Gardens. Här möts vi av charmig engelsk atmosfär. Sannagård är en nämndemannagård från 1800-talet och runt den samsas ett tiotal olika trädgårdar som tillsammans skapar en mindre park. Den engelska trädgårdsstilen är tydlig och rabattträdgårdarna är färgtematiserade. Vi går runt och besöker både lusthuset och växthuset. Här finns även ett arboretum med fascinerande träd. Atmosfären känns härligt gammaldags på Sannagårds. Vi slår oss ner och njuter av vår medhavda fika i den magnifika parken. För den som hellre vill köpa något gott så erbjuds fikaförsäljning. Trots att vi bara befinner oss fem minuter från E6:an råder lugnet och vi kan tänka oss hur härligt det måste vara att bo över här i deras Bed and Breakfast.

Lökäng på Sannagård.
Nu går turen vidare till Träslövsläge, närmare bestämt till hamnen där Läjets Trä & Trädgård ligger. Att komma hit är som att kliva in i en annan värld. Här dominerar den japanska stilen med mycket trä, sten och andra naturmaterial. Grönskan är från världens alla hörn och barrväxter dominerar. Det blir tydligt för oss att trädgårdens ägare fascineras av udda växter och rariteter. Naturens element är påtagliga vilket gör att vi kommer till ro. Det känns nästan lite andaktsfullt att gå runt här. Vackra höns fulländar intrycket. Utöver barrväxterna njuter vi av rosor, sommarblommor, stenpartiväxter och mycket annat.

Gångar i Läjets trädgård
Vi avslutar den här dagen (och hela den här trädgårdsresan) med ett besök hos Williamsro Garden. Det här en egnahemsträdgård belägen på Lugnet i Varberg. Familjen Lagerstedt öppnar upp sin privata trädgård för oss och vi går runt bland perennrabatter, vi doftar på kryddor i köksträdgården och var vi än ser oss omkring, är det estetiskt tilltalande. Kreativiteten hos ägarna är tydlig. Lavendel, rosor och pioner är bara några exempel på det vackra som finns här. Vi slår oss ner vid en av de porlande små fontänerna och njuter av stunden. Tänk vad härligt det är med sommar, med grönska och med odlande!

Trädgårdsbord på Williamsro
Trevlig trädgårdsresa!