Hallands hjärta
Två välfyllda dagar där vi får uppleva olika sorters trädgårdar men där den gemensamma nämnaren är kärleken till det gröna, till det naturliga och till det estetiskt tilltalande.

Tvådagarstur i Hallands hjärta

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Vår första dag präglas av dahlior, det ickeperfekta men ända så fulländade samt en plats där kreativiteten flödar.

Lundens trädgård, Lunden 2, 511 94 Älekulla
Eksäter Trädgård, Övralidsvägen 9, 51993 Kungsäter (Gunnarsjö)
Trädgården vid Viskan, Fageråkra 19, 432 66 Veddige
Williamsro Garden, Ekegatan 11, 43246 Varberg 

Vi börjar den här trädgårdsresan med att bege oss till vackra Älekulla som ligger i Marks kommun. Dagens första resmål är Lundens trädgård, ett paradis för oss som älskar dahlior. Fina stengångar binder samman trädgården och vi går runt och njuter av blomsterprakten. Här planteras varje vår ca 1000 dahlialökar som under sensommaren blommar förföriskt. Utöver dahliorna imponeras vi av snyggt komponerade planteringar, vattnet och dess näckrosor och på den lilla träbron går våra tankar osökt till Monets trädgård. Vilken start på vår resa!

Dahliarabatt i Lundens trädgård. Foto: Malva Adrell

Efter cirka en halvtimmes bilresa är vi framme vid dagens andra besöksmål som är Eksäter Trädgård. Här är det förändringsglädje och inspiration som är honnörsord. Naturen sätter prägeln och det är inte det perfekta och uppstyrda som eftersträvas. Vi går runt bland de tematiska rummen som alla åtskiljs av höga häckar. Plötsligt står vi i det som kallas Hårdrocksrummet för att därefter komma in det Asieninspirerade rummet. Vi går från rum till rum och överraskas varje gång när vi kommer runt häckarnas hörn. Utöver vackra blommor, dammar och fruktträd så finns även lockande grönsaksodlingar som intresserar oss. Just grönsaker har vi turen att få köpa med oss hem härifrån. Nu är det dags för vår medhavda fika och vi slår oss ner och njuter av dagens första kopp kaffe. Medan vi fikar får vi till oss historien om Hilda på Eksäter som var den som på 40-talet skötte planteringarna. Det känns bra att hedra henne med ett besök här.

Gångbroar i Eksäter Trädgård. Foto: Malva Adrell.

Nu styr vi kosan mot Trädgården vid Viskan. Den parkliknande trädgården ligger precis intill ån Viskan och att kalla den pollinatörernas paradis känns inte som en överdrift. Det surrar i luften av humlor och bin samtidigt som fjärilar flyger runt och visar upp sina vackra vingar. Vi går runt i det som tidigare var en fruktträdgård men som numera är en plats för blommande rabatter. Sommarblommorna överväldigar oss, vilken prakt och vilka färger. Ett 70-tal dahlior tävlar också om vår uppmärksamhet. Efter en skön stund på denna intagande plats är vi nu redo för nästa stopp på vår resa.

Mysigt växthus vid Viskan. Foto: Malva Adrell

Vi avslutar den här dagen med ett besök hos Williamsro Garden. Det här en egnahemsträdgård belägen på Lugnet i Varberg. Familjen Lagerstedt öppnar upp sin privata trädgård för oss och vi går runt bland perennrabatter, vi doftar på kryddor i köksträdgården och var vi än ser oss omkring, är det estetiskt tilltalande. Kreativiteten hos ägarna är tydlig. Lavendel, rosor och pioner är bara några exempel på det vackra som finns här. Vi slår oss ner vid en av de porlande små fontänerna och njuter av stunden. Tänk vad härligt det är med sommar, med grönska och med odlande! OBS! STÄNGT 2023!

Grusgångar i Williamsro Garden. Foto: Malva Adrell

DAG 2

Vi besöker pollinatörernas paradis, njuter av trädgårdar omgärdade av bokskogar och vi handlar växter av bästa kvalitet. Dagen avslutas bland vattensköldpaddor och blomsterprakt.

Källdalens Trädgårdar, Gödeby 71, 311 61 Ullared
Eriksgård i Tvååker, Brogård 10, 432 77 Tvååker
Hörsåsens Plantskola, Fastarp 9, 432 77 Tvååker
Lisbeths lilla paradis, Granvägen 21, 432 79 Varberg

Dagen börjar hos Källdalens Trädgårdar. Här sjuder det av aktivitet och för oss som gillar biologisk mångfald och ekologiskt odlande så har vi hamnat helt rätt. Trädgården ligger omgiven av bokskogar i ett vackert kulturlandskap. Som tur är har vi gott om tid för här finns så mycket att se och njuta av. Plantskolan, örtagården, växthusen och till sist skogsträdgården får alla besök av oss. Den sistnämnda skogsträdgården manar till lugn och återhämtning och utformningen bjuder in till att sitta ner och bara vara. Här plockas fikakorgen fram. För den som inte har egen förtäring finns enklare fika att köpa gårdsbutiken. Utöver det finns där även grönsaker och blommor till försäljning, något vi självklart lockas av. Lugna i själen åker vi nu vidare.

Välkommen till Källdalens trädgårdar. Foto: Malva Adrell.

Efter ca 20 minuters bilresa är vi framme på Eriksgård i Tvååker, dagens tredje besöksmål. Då vi förbokat visning av den delen av trädgården som är privat, så tas vi med på en guidad visning bland ovanliga träd, mängder med buskar, häckar, perenna rabatter, en växttunnel samt ett imponerade poolområde. Utöver den privata delen finns en stor perennodling med fokus på de sorter som klarar vårt svenska klimat. Här är det vanligtvis partiförsäljning som gäller och för oss vanliga konsumenter så uppmanas vi hålla utkik efter den perennförsäljning som sker i växtbutiker och handelsträdgårdar. Ett besök här ger en unik inblick i momentet innan växterna når oss i butik. Dock gör ägaren lyckligtvis ett undantag och låter oss besökare handla ett utvalt sortiment av högkvalitativa perenner. Ett sådant undantag sker bara vid tex Bifondsdagen eller andra inbokade specialtillfällen. Vilken tur vi har!

Trädgårdskonst på Eriksgård. Foto: Malva Adrell.

Då vi efter besöket på Eriksgård plötsligt känner än mer stark lust att köpa växter så passar det förträffligt att vi åker till Hörsåsens Plantskola, som lämpligt nog också ligger i Tvååker. Här säljs växter att ypperlig kvalitet, allt från minsta perenn till största träd. Kärleken till det gröna är tydlig här och vår varukorg fylls snabbt. Hoppas allt får plats i bilens baklucka.. Plantskolan ligger nära havet och Åkulla bokskogar vilket ger platsen en fin inramning. 

Höråsens plantskola. Foto: Malva Adrell.

Med bilen fylld av växter avslutar vi vår dag med ett besök i Lisbeths lilla paradis. Ägaren har lyckats förvandla en sliten gräsmatta och några få blygsamma buskar till ett lummigt trädgårdsparadis. Här har en trädgårdsvision förverkligats. Vi går runt bland svepande rabatter och slingrande grusgångar. Den gröna, lummiga känslan gör det hemtrevligt och ombonat. Blomsterprakten här är bedövande med dahlior, rosor, nävor och andra sommarblommor som tävlar om vår uppmärksamhet. Vid en av dammarna stannar vi till och iakttar de förtjusande vattensköldpaddorna som njutningsfullt simmar runt. Vi tar en sväng in i växthuset där grönsaker såsom tomat, gurka och chili växer och frodas. De flitiga bina bidrar till trädgårdens tjusning och för oss bi-intresserade finns en visningskupa. Förundrade ser vi med vilken intensitet som bina arbetar. Vilket underbart ställe att avsluta vår trädgårdsresa på.