Härryda, Hyssna, Ambjörnarp
En tvådagarstur som börjar på ett säteri och som avslutas i ett växthus intill ett blommande persikoträd. Däremellan blir det fjärilsgravar, en lantgård, pioner i mängd, ett paradis för pollinerare och betongkonst . Sex trädgårdar på två dagar.

Tvådagarsresa i Härryda, Hyssna och Ambjörnarp

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Snittblomsodling, kreativa landningsbanor och en trädgård framvuxen ur en potatisåker.

Råda säteri, Säteriallén 5, 435 32 Mölnlycke
Härryda Kyrkogård, Härryda kyrkogård, Prästgärdevägen 4, 438 92 Härryda
Sammels Lantgård, Bertshult 503, 438 93 Landvetter

Vi börjar vår trädgårdsresa på Råda säteri i Mölnlycke strax utanför Göteborg. Här sjuder det av liv och rörelse. Det första vi möts av efter att vi parkerat är själva Säteribyggnaden. Renovering pågår och det är lätt att föreställa sig dess forna glans. Trädgården breder ut sig både framför och vid sidan av byggnaden. Bikuporna står på rad och Hästvikens lilla badplats lockar till ett dopp. Trädgården består av både en köksträdgård och en prydnadsträdgård. Vi går runt bland planteringarna och imponeras av de fina rabatterna som är designade av erkända trädgårdskonstnärer. Framför en av byggnaderna på området erbjuds självplock av snittblommor, något vi gärna tar del av.  Det finns även några hantverksbutiker som vi kikar in och ett lite ovanligt exemplar av luffarslöjd får oss att plocka fram plånboken. Vi avslutar vårt besök på Råda Säteri med att gå ut på Labberahalvön, det är en fin promenadväg ut och ungefär halvvägs väljer vi att slå oss ner med vår matsäck. Sjön blänker och det är gott att leva.

Praktfulla rhododendron nedanför Råda säteri. Foto: Malva Adrell
Efter en knapp kvarts bilresa är vi framme vid Härryda Kyrkogård. Utöver det sakrala är det biologisk mångfald och kreativitet som präglar besöksmålet. Vad sägs om fjärilsgravar!? Mycket innovativt tycker vi. Här finns också mentala ”landningsbanor” (namngivet med en blinkning till Landvetter flygplats som ligger i närheten). Här är det dock inte flygplan som landar utan det är vi som går där som landar i vår tanke och i vårt inre. Antingen kan du gå själv eller i sällskap med en präst/diakon, valet är ditt. Längs landningsbanan blomstrar det, binas surr gör sig påmint och frid råder. En plats präglad av nytänkande och respekt för både människa och miljö.

Fjärilsgravar i Härryda kyrkogård. Foto: Malva Adrell
Dagens sista besöksmål är Sammels Lantgård. Vägen hit från Härryda Kyrkogård är slingrande och för den som gillar att köra motorcykel kan vi tänka oss att den måste vara som en dröm. Lantgården ligger mitt i landsbygden och lugnet kan vi känna direkt när vi kliver ur bilen. Själva trädgården har vuxit fram ur det som en gång var en potatisåker och en vinterhage för får. Det är ingen traditionell trädgårdsstil som varit ledstjärna, snarare fantasi och egna påhitt. Resultatet är bedårande. Här går vi runt bland blommande träd, fantastiska rabatter, doftande växter och mycket annat. Vi bjuds även in att titta runt både i fruktodlingen och i växthusen. Gårdscafét har ett mycket lockande sortiment och vi faller för den hemgjorda pajen som finns på dagens meny. Så gott. Innan vi lämnar Sammels handlar vi i gårdsbutiken. Det blir både rapsolja, honung och härodlade grönsaker som kommit direkt från odlingen. Nöjda kör vi nu till Hyssna där vi tänkt oss övernattning. Hyssna Forest Resort blir vårt hotell för i natt. Ett riktigt häftigt ställe!  För andra boendealternativ, se vastsverige.com.

Vilorum på Sammels Lantgård. Foto: Malva Adrell

DAG 2

Betongkonst, ett överdåd av pioner och ett blommande persikoträd. Det blir en dag vi sent ska glömma.

Röda stugans njuteri, Dalängsvägen 12, 511 68 Hyssna
Pionterassen i Annelundsparken, Annelunds parkväg, 503 36 Borås
Björnhyltans Trädgård, Hunnabo Björnhyltan, 514 93 Ambjörnarp

Efter en fantastisk frukost är vi redo att styra mot dagens första besöksmål som är  Röda stugans njuteri. Här trivs både våra viktiga pollinerare och dem av oss som gillar betongkonst. Trädgårdens perenner är valda utifrån deras förmåga att attrahera pollinerare. Vi går igenom köksträdgården och det är uppenbart att även hit hittar humlor och bin, örterna doftar och förför även oss. Omgivningen runt trädgården är också den bi-vänlig. Maskrosor och blomsterängar, skog och åkermark ramar in Röda stugans njuteri. Betongföremål tillverkas här, både sådant som är till nytta och sådant som är till nöje. Självklart köper vi med oss varsitt betongfat och vi blir själva sugna på att lära oss att gjuta i betong.  Här anordnas kurser och det kan mycket väl vara så att vi snart är tillbaka. Innan vi lämnar området lyder vi rådet om att ta vår fika vid Lockö kvarn, tre minuters bilresa från Röda stugan. 

Trädgårdsägarna av Röda stugans njuteri. Foto: Malva Adrell

Vi sätter oss i bilen och kör till Broås och Pionterassen i Annelundsparken. Det är en stor välordnad park med vackra planteringar av allt från azaleor till rhododendron. Grusvägarna slingar sig fram och vi tar sikte på Annelundsvillan. Nedanför villan hittar vi den omtalade pionterassen. Här njuter vi av av ett 80-tal sorters pioner, den ena vackrare än den andra. Den fantastiska blomningen tar nästan andan ur oss. Som tur är har vi prickat in veckan efter midsommar, då vi fått tips om att just den här tiden är optimal för pionbeundran. Vi avslutar med en promenad i fruktträdgården och kommer osökt in på att diskutera olika beskäringsmetoder, bästa sekatör och annat som vi trädgårdsintresserade gillar att prata om.

Vacker pion från Pionterrassen i Borås. Foto: Borås stad
 

Dagens tredje och resans sista besöksmål är Björnhyltans Trädgård. Bland åkrar och ängar ligger denna underbara plats. Vårt besök börjar inne i växthuset och med ens känns det som om vi förflyttats till medelhavet. Därefter njuter vi av köksträdgården, fruktträden, örtagården och blomstergården. Så mycket att se och uppleva. Höns och får gör sitt till för att fullända intrycket av denna härliga plats. Här odlas mycket matnyttigt och det är tydligt att ekologi är den vetenskap som får ta störst plats i arbetet med trädgården. När det är dags för den medhavda fikan återvänder vi till växthuset, där finns nämligen ett blommande persikoträd. Vem har inte drömt om att ta en fika under ett sådant! Innan vi lämnar Björnhyltan så går vi in i gårdsbutiken. Vi får med oss en hel del nyskördade grönsaker samt den eftersökta och perfekta sekatören!

Björnhyltan i sin prakt. Foto: Malva Adrell