Tvådagarsresa längs Vänerns östra strand
Läs här om en tur som omfattar totalt sju trädgårdar på två dagar. Du kommer få uppleva en mångfald av trädgårdar och grön njutning av högsta klass. Det här är för dig som gillar variation!

Tvådagarsresa längs Vänerns östra strand

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1 

Tre trädgårdar med gemensamma nämnare som ekologiskt, närodlat, kreativt och genuint. Kom med och se vad som förenar en möjligheternas trädgård och ett jordbruk med bondeträdgård och en slottsträdgård.

Smedja Therese, Möjligheternas trädgård och Skulpturpark Ouroboros, Husaby Furuborg, 533 92 Lidköping
Ekebo gård, Ekebo gård 1 Kållandsö, 513 99 Lidköping
Lilla slottsträdgården, Läckö Slott, 531 99 Lidköping

Dagens första besöksmål är Smedja Therese, Möjligheternas trädgård & Skulpturpark Ouroboros. Här visar det sig finnas så mycket att se! Vi går runt i den rumsindelade trädgården och vi kikar in både i lusthuset och i det lilla växthuset. I trädgården frodas allt från fruktträd och bärbuskar till blommor i mängd. Det fantastiska här är att trädgårdens utformning samverkar med konstnärer vars verk visas upp i skulpturparken. Vi riktigt känner hur platsen sjuder av kreativitet och skapande. Som tur är hade vi förbokat ett besök i smedjan och efter att där ha fascinerats av hantverkskunnandet drar vi nu vidare.

Välkommen till möjligheternas trädgård med mycket därtill! Foto: Monica Manowska

 

Dagens andra besöksmål är Ekebo Gård, beläget endast ett stenkast från Läckö Slott. Ekebo gård är ett jordbruk med ekologisk och KRAV-certifierad spannmålsproduktion. Gården är ett byggnadsminne och trädgården är en typisk västsvensk bondeträdgård. Har finns rosor, pioner och lavendel, syrener och äppleträd. Och naturligtvis en köksträdgård! Nu börjar kanske magen kurra och det är dags att plocka fram den medhavda matsäcken. Allra mest njutbart är att äta den utefter pilgrimsleden som ligger endast ca 75 meter från gården. Innan vi lämnar Ekebo passar vi på att köpa med oss gårdens eget rågmjöl eller något annat av det som gården producerar och erbjuder till försäljning.

Vallmo på Ekebo Gård. Foto: Malva Adrell

Nu är vi redo för dagens tredje och sista besöksmål som är Lilla Slottsträdgården, Läckö Slott. En oas inramad av höga stenmurar möter oss och väl innanför har vi hamnat i en köksträdgård där inget lämnas åt slumpen. Ambitionen är att återskapa trädgården till den köksträdgård den en gång var ämnad till. Ett idogt arbete med att gräva, plantera, kompostera och vårda pågår ständigt. Odlingen är ekologisk och allt ätbart skördas och hamnar direkt i slottets kök där det tillagas direkt. Här kan vi verkligen prata om närodlat! Att det är kärlek som omger grönsakerna råder det ingen som helst tvekan om. Naturligtvis blir vi själva sugna att få smaka av läckerheterna. Som tur är finns både café och restaurant här som kan stilla vår längtan. Men skulle det vara så att matsäck finns kvar efter vår paus vid Ekebo så erbjuder slottets omgivningar många fina picnicplatser. För den som vill kan dagen avslutas med en guidning av slottet. Läckö slott är ju självklart också en fantastisk sevärdhet, men det går vi inte djupare in på här. Vi är ju på en trädgårdsresa!

För dem av oss som vill förlänga vår trädgårdsresa med ytterligare en dag, så väljer vi att övernatta på Naturum, Vänerskärsgården. Hotellet ligger nära vattnet med behagligt avstånd till Läckö Slott.

Det vilda mot räta vinklar på Läckö slotts Lilla slottsträdgården. Foto: Läckö slott

DAG 2

En välfylld dag som börjar i ett naturreservat, som omfattar både ett säteri och solvarma tomater för att sedan avslutas i en park intill Tidans rogivande vatten – ja det är vad vi får vara med om på den här trädgårdsresan!

Handens Hus, Hisingsgården, Medelplana. 533 94 Hällekis
Hellekis Säteri, Hellekis Säteri, 533 94 Hällekis 
Humlets Trädgård & Design, Kvarngatan 4, 542 37 Mariestad
Universitetsparken med residensön i Mariestad, Marieholmsbron 3, 542 30 Mariestad

Vårt första besöksmål är Handens Hus, beläget mitt på Kinnekulle med Vänern precis nedanför. Vi har kommit till en plats som bjuder på trädgårdsinspiration, egendesignat hantverk och prunkande rabatter som både vi och bina njuter av. Lavendel, rosor, malvor, kärleksört och daglilja är exempel på vad som trivs utmärkt här. Växtligheten får ta sig friheter och det gör att atmosfären känns både tillåtande och naturlig. Visste du förresten att Kinnekulle är ett naturreservat och ett av Sveriges fem biosfärområden? Utöver själva trädgården har vi som gillar hantverk även fått vårt lystmäte tillgodosett vad gäller textilier, antikt, krukor och järnföremål. Nöjda drar vi nu vidare på vår trädgårdsresa.

Fikaplats i grönskan på Handens Hus. Foto: Malva Adrell


Dagens andra besöksmål är ståtliga Hellekis Säteri. Vi gör som självaste Carl von Linné gjorde när han genomförde sin omtalade Wästgötaresa, vi njuter av prakten i den magnifika parken som omgärdar säteriet. Parken är känd för sina många vackra och ovanliga lövträd. Här finns bland annat äkta kastanj, valnötsträd, poppelmagnolia och ett gingkoträd som planterades här för drygt hundra år sedan! Vi som gillar rosor blir inte besvikna, den doftande rosenträdgården tar andan ur oss. Tack vare det gynnsamma klimatet trivs även mer exotiska växter här och det känns som vi förflyttas till medelhavet för en stund. Att sitta ner och ta en fika känns väldigt lockande och det finns möjligheter till det, både för oss som har med oss egen picnic och för dem som föredrar att förse sig med något gott från caféet eller restaurangen. Mätta och nöjda känner vi oss nu redo för att uppleva någonting helt annat!

Trädgårdscafé på Hellekis Säteri. Foto: Monica Manowska

Nu kör vi till Mariestad för att besöka Humlets trädgård. Humlets är en handelsträdgård som har ett litet men naggande gott sortiment. Vi lockas att köpa både tomater och gurka, självklart härodlat. Den privata trädgården visas bara upp vid enstaka tillfällen, vi har dock tur och råkar vara här just när det erbjuds. Magnolior, dahlior, äppleträd och narcisser möter oss. Vi förstår att det här verkligen är pollinerarnas paradis. Trädgården är under uppbyggnad och den känns verkligen levande. Vi låter bil förbli parkerad och promenerar till nästa besöksmål i den fina lilla staden.

Humlets i Mariestad. Foto: Humlets eget

Dagens fjärde och sista besöksmål är Universitetsparken med residensön i Mariestad. Som namnet antyder består området av två delar, själva Universitetsparken och residensön Marieholm. De ligger bredvid varandra, på varsin sida om ån Tidan i Mariestad. På residensön ligger det pampiga residenset som inhyser Vadsbo museum. Ett museum väl värt ett besök. Planteringarna framför byggnaden är inspirerade av det sena 1800-talets blomsterträdgårdar.  I Universitetsparken blandas flanörer, lekande barn, trädgårdsintresserade och studenter och forskare. Parken är nämligen ett resultat av ett samarbete mellan Mariestads kommun och Göteborgs Universitet. Här bedrivs utbildningar i bland annat landskapsvård och trädgårdshantverk. Beroende på årstid finns det olika växter att njuta av men vi som är här sommartid belönas med prunkande perenner i milda nyanser. Det finns flera härliga platser där vi kan sitta ner och för dem av oss som lockas av stadens utbud så ligger affärsgatorna bara ett stenkast bort. Mariestad erbjuder både ett varierat utbud av restauranter och övernattningsmöjligheter. Vi väljer att avsluta vår härliga trädgårdsresa med en glass i hamnen.

Residensön Marieholm i anslutning till Tidan och Universitetsparken i Mariestad. Foto: Malva Adrell

Trevlig trädgårdsresa!