16/7 2022 - Bifondsdag i Bohuslän

Tredagarstur i Bohuslän

Trädgårdarna i Roadtrip no.5 har öppet till förmån för Bifonden 16 juli.

Läs gärna artikeln om trädgårdsresan Tredagarstur i Bohuslän. Notera att de övriga trädgårdarna i artikeln enbart har öppet ordinarie öppettider. 

Öppet kl.11-15 om ej annat anges.
Utskriftsbar adresslista, pdf.

Tante Bruins trädgård
Häljeröd 190, 442 91 Romelanda
Tante Bruins trädgård vill inspirera besökarna att öka den biologiska mångfalden på flera sätt i sin trädgård. Du kommer få tips på hur du själv kan skapa en bra miljö för våra gynnare. Här säljs böcker och posters till förmån för Bifonden. Tante Bruin kommer också att ha försäljning av tavlor, växter och trädgårdsskulpturer i gårdsbutiken.

Lödöse museum, Örtagården
Museivägen 1, 463 71 Lödöse
Välkommen på visning av bikupan i Örtagården. För de som vill finns möjlighet att göra sin egen bivaxduk – ett miljövänligt och återbrukbart alternativ till aluminiumfolie!

Tofta Herrgård Magasinet
Tofta 200, 442 75 Lycke
Mellan klippor och bokskog ligger idyllen Tofta Herrgård Magasin & Jordbruk. Välkommen till en plats som sjuder av liv. Gården har en lång historia med start i medeltiden. Under 1700-talet anlades en magnifik trädgård i fransk stil med geometriska former. På 1900-talet fick den franska stilen stå tillbaka för en mer engelskinspirerad trädgård som alltjämt är dominerande. I det gamla sädesmagasinet bedrivs sommarteater, café och utställningar.

Tofta Herrgård flygfoto nytaget

D'Arcys trädgård
Lyr-Äng 750 474 96 Nösund
På ön Lyr, i D’Arcys privata trädgård får du se pollinatörerna i arbete. I trädgården finns tillgång till vatten och blommande växter som från tidig vår till sen höst, är attraktiva för fjärilar, skalbaggar, bin, getingar och humlor. Köp ljunghonung från Lyrön till odlarpris och se material som presenterar de lokala biodlarna och hur de arbetar.

I övriga trädgårdar i denna roadtrip arrangeras inget för Bifonden denna dag. De har dock öppet som vanligt.

Bergfeltska trädgården
Västra Gatan 8, 442 31 Kungälv
Restaurerad visningsträdgård med rötter i 1600-talet – en del av den K-märkta Västra gatan. Parkträd, perenner och stenparti upp mot utsiktsplats där Göta älv kan beskådas. Idag arrangeras inget för Bifonden men parken har öppet som vanligt.

Strandparken i Kungälv 
Strandgatan, 442 31 Kungälv
Kom och njut av den vackra strandpromenaden i den rofyllda Strandparken. Bin surrar, blommor och träd tävlar om din uppmärksamhet och mitt i allt detta kan du sitta ner och beundra utsikten över Nordre älv. Idag arrangeras inget för Bifonden men parken har öppet som vanligt.

Mariagårdens trädgård
Mariavägen 1, 444 40 Stenungsund
Vid det kulturminnesmärkta Mariagården ligger trädgården. I den svenska kulturträdgården odlas äldre växter i naturenlig stil. I trädgården finns bland annat en större visningsrabatt, ett mindre växthus, ett orangeri och en barnträdgård med lekstuga. Utställningarna i trädgården varierar från år till år. I anslutning till trädgården finns ett sommarcafé. Idag arrangeras inget för Bifonden men Mariagården har öppet som vanligt.

Sinnenas trädgård
Hospitalsgatan 8, 442 67 Marstrand
Sitt ner i pergolan, på kyssbänken runt bokträdet eller i gräset. Njut av vattnets porlande i vattenfallen och fontänen. Lyssna till fåglarnas kvitter. Här är gott att vara. Idag arrangeras inget för Bifonden men Sinnenas trädgård har öppet som vanligt.

Sundsby Säteri
Sundsbyvägen 387, 471 72 Hjälteby
Kulturhistorisk park med anor från 1500-talet med köksträdgård, fina vandringsleder, en kulturhistorisk utställning om Margareta Huitfeldt och säteriet, tillgång till guidade turer, butiker, kafé och restaurang. Idag arrangeras inget för Bifonden men Sundsby har öppet som vanligt.