28/8 2022 - Bifondsdag i Onsala till tygriket

Från Onsalahalvön till tygriket

Trädgårdarna i Roadtrip no.2 har öppet till förmån för Bifonden 28 augusti.

Läs gärna artikeln om en trädgårdsresa Från Onsalahalvön till tygriket. Notera att de övriga trädgårdarna i artikeln enbart har öppet ordinarie öppettider.
Öppet kl.11-15 om ej annat anges. OBS, privata trädgården Furet, som ingår i roadtripen, har EJ öppet denna dag.
Utskriftsbar adresslista, pdf.

Lindarnas trädgård
Södergårdsvägen 21, 434 92 Vallda
Med en öppen trädgård för Bifonden slår Lindarnas ett slag för våra pollinatörer i dag. Biodlarna är på besök som berättar om sina honungsbin och säljer nyskördad honung. Försäljning av grönsaker och insektvänliga favoritväxter från trädgården, egengjorda insektshotell och fågelholkar, blomsterbuketter från trädgården samt Bifondens böcker och planscher. Lär dig hur du på ett enkelt sätt gör egna insektshotell. Välkommen att strosa runt i den 4000 m2 stora trädgården, där du förutom blomsterprakt och grönsaksodlingar kan få många tips på hur du kan gynna det vilda livet i din trädgård. Det finns många sittplatser i vår trädgård där du kan fika eller bara njuta en stund. Enklare fika med hembakad kaka finns till försäljning. Öppet kl.11-16.

Mindful Garden
Strannegårdsvägen 6, 439 31 Onsala
Hos Mindful Garden kommer ni att få uppleva en trädgård designad för människor och djurliv.  Växter för biologisk mångfald växer i samklang i rumslighet. Här kommer att finnas möjlighet att köpa växter för insekter, keramik för trädgård och människa. Välkomna!

Tjolöholms slott
Tjolöholms byväg 53, 439 74 Fjärås
Under dagen finns trädgårdsmästare på plats mellan 11–15. Passa på att få råd och tips om vad DU kan göra för att gynna pollinatörerna. Det finns växter som bin och fjärilar älskar till försäljning och små infoskyltar visar pollinatörvänliga platser runt om på området. Visningen ”Vandring i arbetarbyn” och visningen i Slottsträdgården går av stapeln som vanligt och biljetter säljs i butiken. Lite extra fokus läggs på att prata om pollinatörerna denna dag. Butiken har öppet kl.11–16 där du kan hitta produkter relaterat till pollinatörer samt Bifondens böcker och posters.

Nyhagens trädgård och plantskola
Lekvad 11, 511 96 Berghem
Hela helgen visas den nya plantering i sand som är en del av ett LONA-projekt, som syftar helt till att förbättra livsmiljön för våra pollinerande insekter. Dessutom går en guidad tur både lördag och söndag kl 15.00 igenom trädgården där ägaren Sara berättar om arbetet i trädgården. Öppet kl.13-17 lördag - söndag.

Björnhyltans trädgård
Hunnabo Björnhyltan, 514 93 Ambjörnarp
Välkommen till en fullspäckad Bifondsdag!
Gå en Bi-promenad till bigården och lär dig om bin och andra pollinatörer. Trädgårdsguidningen ”Guidning i den insektsvänliga trädgården”, med fokus på biologisk mångfald och bifoderväxter går varje hel timme (kl.11-14) och tar 30 min. Avgiften 50 kr/person går till Bifonden. För barnen finns en ”insektsjakt” för barn med smakprov som vinst. Missa inte våffelserveringen, med provsmakning av honung, i trädgårdskaféet!

Grimstorpet Lantliv
Grimstorpet 1, 514 95 Grimsås
Välkommen till ett paradis utöver det vanliga. Stilen är engelsk cottage med träd, buskar, häckar och perenner i samspel. Vattenblänk finns det mycket av, både anlagda och naturliga. Här finns olika sorters växthus och ett orangeri som nyttjas året om. Mycket av odlingarna består av traditionella grönsaker som inte är F1 hybrider.