Göteborg - Biologiska mångfaldens dag 22/5

GÖTEBORG MED OMNEJD

Fira biologiska mångfaldens dag i flera av våra Göteborgska trädgårdar! De har öppet till förmån för Bifonden denna dag.

Läs gärna artikeln om en trädgårdsresa i Göteborg med omnejd! Notera att de övriga trädgårdarna i artikeln enbart har öppet ordinarie öppettider. 

 

Öppet kl.11-15 om inte annat anges nedan.

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Christina Halls väg 10, 431 36 Mölndal
Växtrum i Lerum, Aspenäsvägen 12, 443 30 Lerum
Känn trädgården i Askim, Askims Jordhyttebacke 4, 436 45 Askim
Botaniska trädgården i Göteborg, Carl Skottsbergs gata 22A, 413 19 Göteborg
Trädgårdsföreningen, Slussgatan 1, 411 06 Göteborg
Jonsereds trädgårdar, William Gibsons väg 17, 433 76 Jonsered

Gunnebo Slott och Trädgårdar
Låt köksträdgården blomma – en vandring för alla oumbärliga nyttodjur i trädgården
Gunnebos trädgårdsmästare Camilla Wihlander att håller i en vandring i köksträdgårdarna. Guidningen bygger på tankarna i det uppskattade föredraget Låt trädgården blomma, där Camilla talar om vikten att odla tillgänglig mat till de vilda nyttodjuren i trädgården. Mycket pollen och nektar på rätt sätt, i rätt tid och på rätt ställe. Låt trädgården blomma för en prunkande trädgård i balans!
Tid: kl 12.00 samt 13.30, guidningen tar 1 timme.
Kostnad: 175 kr. Hälften går till Bifonden.

Växtrum i Lerum
I Lerum är det sticklingbytardag med Lerums centrumförening. Passa även på att gå en tipspromenad längs växtrummen med tema biologisk mångfald. Tre vinnare lottas ut och vinner bihotell. 
Kl.11-14. Plats: i anslutning till kommunhuset/tågstationen i Lerum samt växtrummen.

Känn trädgården i Askim
I den privata trädgården håller Camilla visningar med tips och inspiration till den pollinatörsvänliga trädgården som tema. Hon visar exempel på hållbara växtkompositioner som särskilt gynnar pollinatörer. Tips på hur man gör det ”hemtrevligt” för pollinatörer och som är enkla att göra i den egna trädgården eller på uteplatsen, allt med naturen som inspiration. Café med fika, våfflor och hembakat med smak av honung. I trädgårdsbutiken finns biboken och postern där intäkten går direkt till Bifonden, samt ekologisk honung till försäljning. 

Öppet kl.10 - 17. Inget inträde men swisha gärna ett bidrag till Bifonden. Visning i grupp kl.12:00 och kl .5:00, ca 30 minuter. Visningarna är gratis denna dag. Anmälan via mejl till camilla@cloudclub.com. Max 15 personer per visning.

Camilla hälsar att hon ända sedan starten för drygt 20 år sedan har hon haft en idé om att trädgården ska vara så innehållsrik som möjligt, för att kunna ha en mångfald av växter, dofter och skönhetsintryck i alla säsonger. Att odla giftfritt är en självklarhet. Det, tillsammans med nektarstinna blommor från mars till oktober, gör att trädgården blir bi-vänlig på ett naturligt sätt. Det är i grunden enkelt att göra en trädgård pollinatörsvänlig, det krävs bara lite eftertanke och planering.

Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården i Göteborg
Hylla myllret - en helg i den biologiska mångfaldens tecken!
Helgen 21-22 maj arrangeras flera spännande aktiviteter för både stora och små. Bland annat föreläsningar om biologisk mångfald hemma i trädgården, provsmakning av honung och fågelholksverkstad. Under lördagen sker aktiviteter i Trädgårdsföreningen och eftersom Göteborgsvarvet går precis bredvid är kollektivtrafiken avstängd vid avenyn. Planerar ni att komma med buss eller spårvagn är det alltså Centralstationen drottningtorget som är närmaste hållplatsen.
Under söndagen är det i stället i Slottsskogen och Botaniska trädgården saker händer. Inte allt för långt bort från Göteborgsvarvets barnaktiviteter.
Läs om det fullspäckade programmet HÄR.

Jonsereds trädgårdar
För att fira den biologiska mångfaldens dag bjuds det på en mångfald av aktiviteter och föreläsningar. Plantera ett frö för glädje eller varför inte ta med ett par byxor som behöver läggas upp, eller något annat plagg som behöver lagas. Vår skräddare gör det gratis.