Internationellt utbyte av trädgårdar

Samarbete med Nordöstra England

Thumbnail

Svenska trädgårdar i väst fick i uppdrag av Västra Götalandsregionen att skapa en trädgårdskalender likt den engelska "Yellow Book" som National Garden Scheme (NGS) ligger bakom. Detta var starten till Trädgårdsresan och vi sattes i kontakt med NGS i den nordöstra regionen Northumberland and Tyne and Wear.

Tidigt i samarbetet anlade vi en Klassisk Engelsk Trädgård i Jonsereds Trädgårdar, utanför Göteborg. Trädgården är designad av den meriterade trädgårdsdesignern Susie White och går att besöka året runt. Den invigdes 11 juni 2017 av Susie själv tillsammans med Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Läs vad NGS skrev om sin exporterade trädgård här.

Jonsereds trädgårdar

Nu är det dags att exportera en Västsvensk trädgård till England. För att ta fram en design på en Västsvensk Trädgård började vi med en workshop ledd av Stefan von Bothmer, Kosters Trädgårdar, där vi pratade om vad som är "västsvenskt". Vi gav resultatet till studenter på Gunnebo Slott och Trädgårdar som gav oss nio ritningar. Dessa ritningar åkte med till vårt stora seminarium i Mariestad där vi, tillsammans med Susie White och Dacapo Mariestad, diskuterade platsen Saltwell Park i Gateshead/Newcastle där trädgården ska planteras.

Jonsereds trädgårdar

Nu jobbar våra tre designers Johnny Mattsson, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Maria Westeborn, Eriksgård i Tvååker och Peter Svenson, Jonsereds Trädgårdar på en slutgiltig design för export. 

Vår västsvenska trädgård får äran att invigas både i juni och augusti 2019. I juni förrättas invigningen av Mrs Penny Snell, NGS, känd från Trädgårdstider i svensk TV. Invigningen i augusti kommer att äga rum i samband med World Transplant Games 2019. Full planering pågår, följ utvecklingen här i nyhetsflödet och i sociala media.

Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.
Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.
Den klassiska engelska trädgården i Jonsered har fått en motsvarighet i Saltwell Park, Gateshead, Newcastle, en västsvensk trädgård, ”The Buzzing Garden”. Läs här om den fina invigningen!