Internationellt utbyte av trädgårdar

Samarbete med Nordöstra England

Thumbnail

Svenska trädgårdar i väst fick i uppdrag av Västra Götalandsregionen att skapa en trädgårdskalender likt den engelska "Yellow Book" som National Garden Scheme (NGS) ligger bakom. Detta var starten till Trädgårdsresan och vi sattes i kontakt med NGS i den nordöstra regionen Northumberland and Tyne and Wear.

Tidigt i samarbetet anlade vi en Klassisk Engelsk Trädgård i Jonsereds Trädgårdar, utanför Göteborg. Trädgården är designad av den meriterade trädgårdsdesignern Susie White och går att besöka året runt. Den invigdes 11 juni 2017 av Susie själv tillsammans med Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Läs vad NGS skrev om sin exporterade trädgård här.

Jonsereds trädgårdar

Nu är det dags att exportera en Västsvensk trädgård till England. För att ta fram en design på en Västsvensk Trädgård började vi med en workshop ledd av Stefan von Bothmer, Kosters Trädgårdar, där vi pratade om vad som är "västsvenskt". Vi gav resultatet till studenter på Gunnebo Slott och Trädgårdar som gav oss nio ritningar. Dessa ritningar åkte med till vårt stora seminarium i Mariestad där vi, tillsammans med Susie White och Dacapo Mariestad, diskuterade platsen Saltwell Park i Gateshead/Newcastle där trädgården ska planteras.

Jonsereds trädgårdar
Deleted content encountered, site owner alerted.

Nu jobbar våra tre designers Johnny Mattsson, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Maria Westeborn, Eriksgård i Tvååker och Peter Svenson, Jonsereds Trädgårdar på en slutgiltig design för export. 

Deleted content encountered, site owner alerted.

Vår västsvenska trädgård får äran att invigas både i juni och augusti 2019. I juni förrättas invigningen av Mrs Penny Snell, NGS, känd från Trädgårdstider i svensk TV. Invigningen i augusti kommer att äga rum i samband med World Transplant Games 2019. Full planering pågår, följ utvecklingen här i nyhetsflödet och i sociala media.

Köp Bifondens bok och poster, till förmån för våra pollinerande insekter!
Från import av en Klassisk Engelsk Trädgård till Jonsered, Göteborg till export av en Västsvensk Trädgård till Gateshead, Newcastle!
26/3 2018 är premiärdatumet för tradgardsresan.se!