Ekebo gård

Äppleträd som planterats på 1800-talet och ett 100 år gammalt päronträd – kom och känn historiens vingslag.

ÖPPETTIDER PÅ Ekebo gård

Öppettider 2019

24-25/8 Skärgårdsfesten på Kållandsö.
Kostnadsfri visning, kl 11, 13 och 15. Bokning krävs ej.

För besök övrig tid, boka på visitekebo@gmail.com

En trädgård präglad av det tidiga 1900-talets ideal

Ekebo ligger ett stenkast från Läckö Slott. Fram till 1930 hörde gården till slottet men är idag friköpt. Här drivs nu ett generationsägt jordbruk. Spannmål odlas på ca 20 hektar, produktionen är ekologisk och är certifierad enligt KRAV. Försäljning av gårdens produkter (tex rågmjöl) kombineras med boende och småskalig besöksverksamhet. Hela gården är ett byggnadsminne. Trädgården på Ekebo gård är en typisk västsvensk bondeträdgård. Här samsas förtjusande rosor, pioner och lavendel om uppmärksamheten. I trädgårdens ena hörn kan man njuta av en vacker syrenberså med både unga och gamla syrener. Nedanför köksträdgården finns en stor fruktträdgård med ett tjugotal äppleträd. Här finns även stora lövträd som lind, ek, ask, lönn och valnötsträd samt hassel. 

Trädgården är något kuperad men framkomlig med rollator och barnvagn. Tyvärr sämre framkomlighet för rullstol. Det går att köra bil hela vägen fram till trädgården. Utedasset har hög tröskel vilket försvårar tillgängligheten. Parkering finns för bil och buss. Kopplade hundar är välkomna. Egen matsäck äts med fördel utefter Pilgrimsleden, ca 75 m från gården.

Nu när tiderna är som dom är gäller det att förgylla dagarna med sådant som vi faktiskt får göra. Tex kan vi besöka underbara trädgårdar i vår närhet, och dem finns det gott om! Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.

Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White* förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.
Den klassiska engelska trädgården i Jonsered har fått en motsvarighet i Saltwell Park, Gateshead, Newcastle, en västsvensk trädgård, ”The Buzzing Garden”. Läs här om den fina invigningen!