Hjo Stadspark

Välkommen till en levande mötesplats där du som besökare både kan koppla av och aktivera dig. Allt från diverse sportmöjligheter och besök i konstnärsateljéer till att vandra runt i en tyst del av parken, välj det som passar dig.

Boende
Restaurang
Kulturmiljö
Vägbeskrivning

ÖPPETTIDER PÅ Hjo Stadspark

Vecka
År
08 Apr Mån09 Apr Tis10 Apr Ons11 Apr Tor12 Apr Fre13 Apr Lör14 Apr Sön
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT

Aktiviteter, kulturhistoriska värden och en spännande historia som vattenkuranstalt

Hjo Stadspark ritades 1877 av trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann. Den var avsedd som parkanläggning till Hjo Vattenkuranstalt AB – en kuranstalt som lockade besökare från hela Sverige i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Kuranstalten lades under 1930-talet ned men parken lever i allra högsta grad kvar. Här finns idag ca 1500 träd kvar av de dryga 10 200 plantor som sattes vid parkens anläggande och är idag en grön oas där Hjobor och besökare kopplar av och umgås.

Sedan 2018 är Hjo Stadspark byggnadsminnesförklarad för sitt synnerligen höga kulturhistoriska värde. Trädgårdsstilen är tysk och årets alla årstider erbjuder sensationer. På våren vitsippshav, sommartid finns rosor i mängd och under kallare årstider njuter du av de vackra löven, trädens stammar och deras magnifika grenverk.  I den norra delen av parken upplever du ett tydligare lugn och en tystnad och där har parken en mer skogslik miljö. 

I parken hittar du café, restaurang och boende i form av vandrarhem och hotell. Att campa är dock ej tillåtet. Parken är också ett ställe för aktivitet så som utomhustennis, schackspel, löpturer, minigolf, ett besök på någon av konstnärsateljéerna eller en picknick. Grillplats och offentlig toalett finns att tillgå. För information om de många konserter och arrangemang som äger rum i parken besöker du visithjo.se. Parken är öppen året om och är gratis. Kopplade hundar är välkomna. Hjo busstation ligger precis intill och parkering för bil finns i anslutning.