Kosters Trädgårdar

Söker du inspiration till ett gott, hållbart liv? Då är det här platsen för dig. Med permakultur som ledord skapas här en produktiv livsmiljö där trädgården är som ett slags vardagsrum. Välkommen in!

ÖPPETTIDER PÅ Kosters Trädgårdar

Vecka
År
23 Mar Mån24 Mar Tis25 Mar Ons26 Mar Tor27 Mar Fre28 Mar Lör29 Mar Sön
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT

Småskaligt, begripligt och ekologiskt

Här finns en ambition att bygga en frisk jord, långsiktigt tänkande och en regel att aldrig använda kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt vill Kosters Trädgårdar inspirera till eget lokalt odlande. Här odlas grönsaker i ett bäddsystem där grödorna roteras med en 9-årig växtföljd. Arbetet med grönsaksodlingen innebär allt från sådd till skörd. Det finns även en liten skogsträdgårdsdel där många arter samodlas på liten yta. Får, höns, bin, grodor, katter och en hund förgyller tillvaron här. Den grävda dammen fångar upp både yt- och grundvatten, den fungerar som biotop för grodor och vintertid tjänar den som skridskois. Ett utmärkt exempel på permakultur i praktiken.

Här råder mycket aktivitet. Du kan handla i bageriet eller äta något gott från restaurangen som självklart erbjuder råvaror från den egna trädgården. I växthuset arrangeras vernissage. I de två gårdsbutikerna erbjuds allt från nyskördade grönsaker, sylt, goda oljor, vinäger, örtsalt, ägg, glass och nybakat bröd till litteratur, trädgårdsredskap, fröer, keramik, hängmattor och annat skönt för trädgården.

Gästtoalett finns och kopplade hundar är välkomna. Guidade vandringar erbjuds de som är intresserade.

Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White* förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.
Den klassiska engelska trädgården i Jonsered har fått en motsvarighet i Saltwell Park, Gateshead, Newcastle, en västsvensk trädgård, ”The Buzzing Garden”. Läs här om den fina invigningen!
Köp Bifondens bok och poster, till förmån för våra pollinerande insekter!
Från import av en Klassisk Engelsk Trädgård till Jonsered, Göteborg till export av en Västsvensk Trädgård till Gateshead, Newcastle!