Parker och trädgårdar i Falkenberg

Kom och njut i Falkenbergs fina parker och trädgårdar, här presenteras sju av dem!

ÖPPETTIDER PÅ Parker och trädgårdar i Falkenberg

För info om öppettider, se i text för respektive trädgård/park.

Badhusparken - Falkenbergs stolthet och den perfekta parken för en picnic

Om du vill njuta av grönska och konst i en underbar kombination, då har du kommit rätt!

Badhusparken är Falkenbergs finpark med mycket konst och lekskulpturer, stor artrikedom av både träd, perenner, buskar och annuella planteringar. Parken har fler olika magnolior, bland annat junimagnolian och den gulblommiga trädmagnolian ’Ingemar’. Kejsarträdet blommar under varma försomrar i blått. Här finns flera spännande arter så som pagodkornell, trumpetträd, sibiriskt korkträd, indigobuske, tulpanträd och kinesisk sekvoja. Sitt gärna ned i kafémöblerna och njut av en medhavd lunch under parasollen eller på en filt på gräset. Det här är den perfekta picknickparken. Namnet har parken fått från det gamla varmbadhuset som finns beläget i parken.  

Kopplade hundar är välkomna, delar av parken klassas dock som lekplats och dit får hundar ej följa med. Parken är öppen dygnet om. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna samt på Rian Designmuseum. Tillgängligheten för rollator/rullstol är god.

Brogatan 8, 311 31 Falkenberg

 

Falkenbergs Hembygdsmuseums trädgård -en paus i bersån

Välkommen till en kulturhistorisk trädgård i en rofylld miljö

Trädgården finner du på hembygdsmuseets innergård i gamla stan. Det är en kulturhistorisk trädgård med berså, fruktträd och perenner. Här finns bänkar och en gräsyta att slå sig ned på om du behöver en liten paus. När magnolian blommar är det extra ljuvligt här.

Trädgården är öppen juni till augusti, tisdag – söndag, 12-16. Stängt under midsommarhelgen.
Kopplade hundar är välkomna. Det finns bra med plats för dig med egen fika. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna samt på Rian Designmuseum. Observera att det är kullerstensgator i den gamla delen av Falkenberg vilket kan begränsa tillgängligheten för rollator/rullstol.

S:t Lars Kyrkogata 8, 311 31 Falkenberg

 

Hindströmsgården - den gömda innergården som är öppen för alla

Välkommen till trädgården intill Storgatans charmigaste hus
 
Bredvid Rian designmuseum ligger den restaurerade innergården Hindströmsgården. Här växer fruktträd, det finns perennplantering och en mindre grönsaksodling av kulturväxter. Innergården är en gömd pärla, perfekt för picknick. Du väljer själv om du tar med egen fika eller om du vill köpa med något gott från kafét i Rian. Trädgårdsvisningar erbjuds vissa specifika datum. I trädgården pågår ibland pedagogisk verksamhet. 
Hindströmgården är öppen 1/7–31/7, tisdag–söndag kl. 11.00–16.00 samt 1/8–27/8, tisdag–söndag kl. 12.00–16.00.
Kopplade hundar är välkomna. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna samt på Rian Designmuseum. Observera att det är kullerstensgator i den gamla delen av Falkenberg vilket kan begränsa tillgängligheten för rollator/rullstol. 

Storgatan 69, 311 74 Falkenberg

 

Kryddträdgården - grönt är skönt

Sitt ner och njut för en stund i den charmiga kryddträdgården

Mitt i gamla stan bland kullersten och anrika trähus från 1800-talet hittar du kryddträdgården. Här växer bland annat olika örter och medicinalväxter, bärbuskar, rosor och fruktträd.  Det stora mullbärsträdet bär frukt och annan växtlighet som du kan njuta av är kvitten, kiwi, vindruvor, hallon, hassel och Ginko. Sitt gärna ner för en skön paus i denna lilla idyll.

Kryddträdgården är öppen dygnet om. Kopplade hundar är välkomna. Här finns plats för egen fika. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna samt på Rian designmuseum. Observera att det är kullerstensgator i den gamla delen av Falkenberg vilket kan begränsa tillgängligheten för rollator/rullstol. Kryddträdgården är även den kullerstensbelagd och där är vissa nivåskillnader.

Skepparesträtet 2, 311 74 Falkenberg

 

Laurentiiparken - Rosariet, rosor äro inte bara röda

Känn historiens vingslag, njut av rosors doft och insup den pittoreska miljön

Rosariet är beläget i gamla stan intill St:Laurentiikyrka.
I gräsytan finns en fris av storgatsten som visar tecken från stadens första centrum – Gåsatorget. Här hittar du vackra rosenbågar och ca 60 väldoftande rossorter. Bland annat POM-rosorna Lövhult och Skedarosen. I rosenbågarna växer bland annat sorterna Rosenholm, Valdemar, Nordland, Veilchenblau, Ilse Krohn Superior, Wrams Gunnarstorp. 

Kopplade hundar är välkomna. Parken är öppen dygnet om och det finns bänkar för dig med medhavd fika. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna samt på Rian Designmuseum. Observera att det är kullerstensgator i den gamla delen av Falkenberg vilket kan begränsa tillgängligheten för rollator/rullstol. 

S:t Lars kyrkogata 7, 311 31 Falkenberg

 

Sinnenas trädgård - andas in, andas ut

Hitta vägen i labyrinten tillsammans med en fjäril eller någon annan pollinerare som trivs just här

Sinnenas trädgård är skapad för återhämtning och för att bidra till den biologiska mångfalden. Här njuter du av den fina utsikten över Ätran som forsar ned mot havet. I parken finns en rolig labyrint av avenbok och det finns parasollträd med sittplatser under.  Här finns även arter så som tulpanträd och blåsärt. På våren spirar kungsängsliljorna och andra vårlökar i planteringarna. Flera av de planterade växterna är gynnsamma för pollinerare, bland annat fjärilsbuskar. Det här är parken för dig som behöver en paus och en stunds kontemplation.

Kopplade hundar är välkomna. Parken är öppen dygnet om och det finns bänkar för dig med medhavd fika. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Hamngatan respektive Vallarna (Läroverksgatan).  Toalett finns att tillgå på Vallarna. Tillgängligheten för rollator/rullstol är god.

Oscar Lindquists Väg 3, 311 30 Falkenberg

 

Vallarna - lek, förundras och njut – möjligheterna är (nästan) oändliga!

Det är lätt att tillbringa en heldag här. Vallarna erbjuder något för alla.

Vallarnas friluftsområde, inklusive Falkenbergs stadspark, är på hela 270 000 kvadratmeter.  På området finns bland annat minizoo, en välkänd friluftsteater och en stor inbjudande lekplats. Rhododendron- och azaleaplanteringar sträcker sig längs med Doktorspromenaden som går utefter vattendraget Ätran. Naturområdet är som allra finast under våren med alla lökplanteringar. I parkens västra del finns ett finparksområde med stora sommarblomsplanteringar i anslutning till kulturminnet Tullbron. 

Kopplade hundar är välkomna, delar av parken klassas dock som lekplats och dit får hundar ej följa med. Vallarna är öppet dygnet om och det finns otaliga platser för dig med medhavd fika. För parkering hänvisas till kommunens parkeringar på Vallarna (Läroverksgatan) respektive Hamngatan.  Toalett finns att tillgå. 

Läroverksgatan 4, 311 45 Falkenberg