Tofta Herrgård Magasinet

Mellan klippor och bokskog ligger idyllen Tofta Herrgård och Tofta Herrgård Magasin & Jordbruk. Välkommen till en plats som sjuder av liv.

Boende
Café
Restaurang
Kulturmiljö
Vägbeskrivning

ÖPPETTIDER PÅ Tofta Herrgård Magasinet

Vecka
År
27 Sep Mån28 Sep Tis29 Sep Ons30 Sep Tor01 Okt Fre02 Okt Lör03 Okt Sön
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT
STÄNGT

Med anor från medeltiden

Gården har en lång historia. Lämningar tyder på att det har funnits en stor gård här ända sedan medeltiden. Under 1700-talet anlades en magnifik trädgård i fransk stil med geometriska former. Under 1800-talet uppfördes en väderkvarn och ett brännvinskokeri. 64 hektar sjöbotten invallades som, idag långt senare, nyttjas som betesmark för gårdens köttdjur. På 1900-talet fick den franska stilen stå tillbaka för en mer engelskinspirerad trädgård med dammar, häckar, rosenrabatter och grusgångar. Den engelska stilen är den som alltjämt är dominerande.

Tofta är familjeägt och består, förutom flyglarna som är privat bostad, av en restaurang i huvudbyggnaden och en hotelldel i de två separata byggnaderna Smedjan och Mejeriet. I det gamla sädesmagasinet bedrivs sommarteater, café och utställningar. På gården bedrivs ett ekologiskt jordbruk med uppfödning av Aberdeen Angus kor och Gute-får, turridning på islandshästar samt golfbana. Under säsong säljs köttlådor med nöt- och lammkött. En snart 30-årig tradition är den årliga julmarknaden. En klassisk julmarknad med allt som hör där till.

Guidade visningar i samband med kafébesök bokas. Parkering finns kring backen ovanför Magasinet och det är i denna handikappvänliga byggnad gästtoaletten finns. På trädgårdens grusgångar kan barnvagnen lätt köras men tillgängligheten är svårare för rullstol. Kopplade hundar är välkomna. På både på Toftas marker och i det angränsande Tofta naturreservat finns vackra promenadstråk.

PGA DE NYA SKÄRPTA RÅDEN FRÅN FHM VÄLJER VI ATT FLYTTA FRAM ARRANGEMANGET PÅ OBESTÄMD TID. VI BER ATT FÅ ÅTERKOMMA MED MER INFO LÄNGRE FRAM.
Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.
Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.