Tunhems trädgårdar

Vem kan motstå att lockas av en trädgård vars rum heter Mordor, Marrakesh, Solsidan, Österåker, Vattnadal!? Välkommen till en fantasifull trädgård med många överraskningar.

ÖPPETTIDER PÅ Tunhems trädgårdar

Trädgården är öppen under Bifondsdagarna 3-4/7 kl.12-17 samt vid privat bokning. Entré 50:-.

Från några gamla äppelträd till en prunkande trädgård på tre år

Sedan 2017, då familjen flyttade ut på landet, har trädgårdsdrömmar besannats. Här går de direkt från idé till handling efter magkänsla och lust. Gräsmattan som blev en köksträdgård, ett växthus, en romersk bassäng, två dammar, ovanliga träd, kalkstensmurar och gångar, bastu, yogagolv, boulebana, flera terrasser, ett bisamhälle i en tegelvägg, några koifiskar under bron, en skuggig taverna och en frukostplats i solen. Mångfalden i trädgården har successivt ökat närvaron av fåglar, fjärilar, grodor och salamandrar, vilken bonus! Härifrån åker du med värme och nya idéer.

2020 började anläggningen av en blomsterodling i slowflower-anda. Här skördas tulpaner hela våren, gödslas under juli för att sedan se odlingen explodera av dahlior och sommarblommor från augusti tills frosten kommer. Du kan beställa buketter eller strosa runt i odlingen och plocka själv i säsong och veta att allt är när-och kärodlat med stor omtanke om miljön. Blommorna är friskare och buketten håller längre. Det finns en tjusning i att vänta och längta till en blommas riktiga prime-time, om det så är två månader under sommaren, en torkad krans under vinterhalvåret eller en magisk färgexplosion som är över på ett par dagar. En av slowflowerrörelsens absoluta styrkor - vad blommar allra vackrast i min närhet just precis nu? Därför har vi också oregelbundna öppettider, beroende på väder, vind och vackrast blomning! Fri entré.

Tunhems trädgårdar ligger mycket vackert beläget i ett böljande jordbrukslandskap på sluttningen av platåberget Mösseberg, med Hornborgasjön glimtande bortom skogen. Trädgården har flera små trappor och nivåskillnader. Blomsterodlingen är plan, men aningen ojämn och med smala gångar mellan blommorna. Bilparkering finns.

PGA DE NYA SKÄRPTA RÅDEN FRÅN FHM VÄLJER VI ATT FLYTTA FRAM ARRANGEMANGET PÅ OBESTÄMD TID. VI BER ATT FÅ ÅTERKOMMA MED MER INFO LÄNGRE FRAM.
Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.
Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.