Universitetsparken med residensön

En inbjudande plats för rekreation samtidigt som det är ett centrum för utbildning och forskning. Här finns plats för allt och alla!

Vandringsled
Vägbeskrivning

ÖPPETTIDER PÅ Universitetsparken med residensön Mariestad

Vecka
År
10 Jun Mån11 Jun Tis12 Jun Ons13 Jun Tor14 Jun Fre15 Jun Lör16 Jun Sön
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT

Vackra parkrum, trädgårdsmästeri och ån Tidan precis intill

Som namnet antyder består området av två delar: Universitetsparken och residensön Marieholm. De ligger intill varandra, på varsin sida om ån Tidan i centrala Mariestad. På residensön ligger det pampiga residenset. Tidigare bodde landshövdingen här, numera huserar Vadsbo museum i flygelbyggnaderna. Planteringen framför huvudbyggnaden är inspirerad av det sena 1800-talets blomsterträdgårdar. Universitetsparken nyttjas av flanörer, förskolebarn, turister, trädgårdsintresserade och studenter och forskare. I parken bedrivs utbildningar i landskapsvård och bygg- och trädgårdshantverk. Parken är ett resultat av ett samarbete mellan Mariestads Kommun och Göteborgs Universitet. Odlingarna runt trädgårdsmästeriet är försedda med grindar men alla är självklart välkomna in. Det är bara harar och andra djur man vill hålla utanför. Den finska rödbjörken är karaktärsträd i parkens norra del. På våren matchas björkens rödskimrande blad av rabattens olika klotlökar tillsammans med det rosablommande prydnadskörsbäret. Sommarens perenner går i milda nyanser och under sensommaren blommar fjäderastern. Det finns ett stort utbud av perenner vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Kopplade hundar är välkomna och för gästtoalett hänvisas till Vadsbo museum. Bilparkering finns på nära avstånd och det finns goda möjligheter att sitta ner med egen matsäck. Restauranger och övernattningsmöjligheter finns i närområdet.

Varmt välkommen att ta del av Trädgårdsresan, Bifonden och ett urval av våra medlemmar. I år firar Trädgårdsresan tio år och det firar vi med en sommarutställning på Sundsby Säteri.
Invigning av Susiés English Garden den 30 juni kl 11.00. Vi knyter åter igen ihop banden mellan Sverige och England. På plats finns bland andra Susie White, trädgårdens designer. Susie kommer, tillsammans med trädgårdsmästaren och författaren Simon Irvine att inviga trädgården. Trädgårdsresan bjuder på alkoholfritt bubbel. Varmt välkommen!