Tredagarstur i Bohuslän
Sju trädgårdar på tre dagar. Utan stress upplever vi allt från det stillsamma och undangömda till det mäktiga och imponerande. Hela tiden med havskusten på nära håll.

Tredagarstur i Bohuslän

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

Dag 1

Från en prostträdgård till en strandpromenad med avslutning på pittoreska Marstrand, i en oas mitt i folkvimlet.

Bergfeltska trädgården, Västra Gatan 8, 442 31 Kungälv
Strandparken, Strandgatan, 442 31 Kungälv
Sinnenas trädgård, Hospitalsgatan 8, 442 67 Marstrand

 

Den här trädgårdsresan börjar i en prostträdgård belägen i Kungälvs idylliska trästadsbebyggelse, närmare bestämt på Västra gatan. Det är Bergfeltska trädgården som fört oss hit. Trädgården klättar upp för Fontinberget i terrasser och uppe på höjden är utsikten fantastisk. Vi ser Kungälv, Nordre Älv och Bohus fästning medan trädgården ligger nedanför.  Det är värt det lilla besväret med stentrapporna upp, du får din belöning kan vi lova. Trädgården bjuder bland annat på en pionrabatt, en skuggrabatt, en fruktterrass och ett vackert stenparti.

Terrasser i Bergfeltska trädgården. Foto: Malva Adrell
Härifrån är promenaden kort till nästa besöksträdgård som är Strandparken i Kungälv. Strandparken är i själva verket en strandpromenad som består av rester från gamla villaträdgårdar. Vi ser fruktträd, stensatta kajer och trädgårdsväxter som vittnar om en tidigare trädgårdshistorik.  Perennplanteringarna här är mäktiga, det finns ett 70-tal olika sorters blommor och narcisser och scillor i tusental. Utefter vattenkanten trivs även pollinerarna. Det finns tre bisamhällen att beskåda. Vi går runt bland blomsterfägring, surrande humlor, fontäner och skulpturer. När benen börjar kännas trötta har vi både fina parkbänkar och lockande solstolar till vårt förfogande. Att sitta lite tillbakalutad här i solen och dricka det medhavda kaffet känns fantastiskt.

Grönskande perenner i Strandparken. Foto: Malva Adrell

Vad är väl en dag på västkusten utan en färjetur? När vi lämnat Kungälv tar vi oss till Koön, vi parkerar bilen och kliver ombord på färjan ut till Marstrand. Båtturen går på några minuter och snart står vi på den populära kajen och njuter av folkvimlet. Här finns små butiker, caféer, restauranger och kullerstensbeklädda gränder vart vi än ser oss omkring och ovan alltihop tronar Marstrands fästning. Vi har dock kommit hit för att finna lugnet och det gör vi i Sinnenas trädgård. Vi går in genom öppningen i planket och plötsligt känns sorlet av alla människor avlägset. Här råder stillhet och det som hörs mest är fåglarnas kvitter. Dofterna från kryddträdgården lockar och porlandet från vattenfallen och fontänen får våra sinnen att aktiveras av välbehag. Vi sätter oss på kyssbänken runt bokträdet och plockar fram vår matsäck. Mätta, belåtna och med ro i själen börjar vi tänka på tjuven Lasse-Maja vars historia är tätt knuten just till Marstrand. När vi ändå är här så bestämmer vi oss för att ta oss an backarna upp till fästningen, vi vill ju faktiskt se var Lasse-Maja höll till när han lagade så god mat att den dåtida kunden benådade honom. Denna, vår första trädgårdsdag, avslutas här på ön. För boende, se vastsverige.com

Ståtliga träd i perennrabatten i Sinnenas trädgård. Foto: Malva Adrell

 

Dag 2

Vår dag innehåller en gömd pärla, ett säteri fyllt av upplevelser och till sist en klassisk lantbruksträdgård

D'Arcys trädgård, Lyr-Äng 750, 474 96 Nösund
Sundsby Säteri, Sundsbyvägen 387, 471 72 Hjälteby
Bartley Garden, Hallarevägen 2, 472 98 L:a Askerön

En timmes bilresa från Koön tar oss till Lyresten och därifrån tar vi färjan ut till Lyrön. Här ska finnas en väl gömd liten pärla till trädgård. Det är Dárcys trädgård vi har i åtanke. När vi föranmälde vårt besök fick vi, tack och lov, en utförlig vägbeskrivning som gör det lätt för oss att hitta. Efter cirka 1,5 kilometer är vi framme. Här är det trädgårdsinspiration med återbruk i fokus som gäller. Bland de doftande rosorna, fruktträden och näckrosorna ser vi flera exempel just på inspirerande återbruk. Vad sägs till exempel om en trädgårdssoffa av bland annat tre sängbottnar! Vi går runt bland liljor, lavendel, stockrosor, dahlior och bara njuter. Vår medhavda fika väljer vi att njuta av från de omkringliggande klipporna av granit. Trädgårdens läge är varmt men vindutsatt och vi förstår att ägarna fått tänka till i sina val av planteringsplatser. Innan vi lämnar Dárcys köper vi med oss honung som kommer från Lyr. Det har känts exklusivt att ha varit här, då trädgården lämpar sig bäst för ett sällskap i taget.

Överblick över D'Arcys trädgård på Lyrön från en viloplats. Foto: Malva Adrell

Från Lyrön tar vi oss nu till Sundsby Säteri. En tjugo minuters bilresa från färjeläget. Säteriet är en kulturhistorisk park med anor tillbaka till 1500-talet. Här möts vi av en stor trädgård med magnifika gräsmattor, blomsterrabatter, ängsytor och en välordnad grönsaksodling. Grusgångar av snäckskal bidrar till att vi imponeras stort av platsen. Den gamla trädgårdsmästarbostaden finns kvar och vi beundrar den utifrån. Utöver själva trädgården finns det mycket att uppleva.  Här värnas om hantverk och i de många byggnaderna får vi ta del av allt från smyckeskonst till läckra delikatesser. Den vackra dammen är över 550 meter lång och dess djurliv gör sig påmint när en padda kväker och vill ha vår uppmärksamhet. Nu är vi hungriga och lyckligtvis ser vi skylten som visar att vi är nära Margaretas kök och skafferi. Här finns allt från lunch och middag till den godaste fika. Innan vi lämnar Sundsby Säteri studerar vi aktiviteten bland honungsbina i visningsbikupan. Det ser ut att båda gott inför kommande slungning!

Köksträdgården på Sundsby Säteri. Foto: Malva Adrell

Då vi hyser en stor nyfikenhet över en trädgårds tillblivelse så har vi bokat in ett besök i Bartley Garden. Vid havet på Lilla Askerön ligger den klassiska lantbruksträdgården där ägarparet är både trädgårdsdesigners och trädgårdsmästare. Vi tittar på nyanlagda köksträdgården med dess orangeri och odlingsbäddar och vi fascineras av den dramatiska bergsväggen som tonar upp sig utefter trädgårdens västersida. Där har paret påbörjat arbetet med en skogsträdgård. Det är med stort intresse vi tar in allt som dessa proffs nu förverkligar med både snille och smak. Som sällskap under vår stund här har vi härliga hedemorahöns som går runt fritt i trädgården. Vi avslutar besöket i gårdsbutiken vars sortiment får oss att gå loss bland hyllorna. Tänk vad mycket det är en plötsligt vill ha och behöver!

Butiken i Bartley Garden. Foto: Bartley Gardens egna

 

Dag 3

En dag som tar oss tillbaka till medeltiden

Lödöse museum, Örtagården, Museivägen 1, 463 71 Lödöse

Lödöse museum, Örtagården är det som dagens sista anhalt. Vi går runt bland grusade gångar, njuter av blomsterprakten och studerar de många växer som Örtagården stoltserar med. Vi tar oss till mitten av Örtagården, för den platsen har vi hört skall vara något alldeles extra. Mycket riktigt, där finner vi en brunn med porlande vatten. Vi slår oss ner och tar in omgivningen med lugna andetag. Utöver Örtagården finns här ett intressant museum med fantastiska utställningar, ett mysigt café och en museibutik. Här har arkeologiska utgrävningar pågått sedan början av 1900-talet. Hela besöksmålet är en oas för den historiskt intresserade. Eftertänksamt begrundar vi allt vackert och spännande som vi sett denna, vår sista, trädgårdsresedag. Vi tackar för tipset att ta en heldag här på Lödöse, det var klokt!

Örtagården i Lödöse Museum. Foto: Annika Samuelsson

Trevlig trädgårdsresa!