Tredagarstur i Bohuslän
Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.
Dag 1
Från en prostträdgård till en örtagård och däremellan en strandpromenad och ett ginkoträd
Bergfeltska trädgården, Västra Gatan 8, 442 31 Kungälv
Strandparken, Strandgatan, 442 31 Kungälv
Tante Bruins trädgård, Häljeröd 190, 442 91 Romelanda
Lödöse museum, Örtagården, Museivägen 1, 463 71 Lödöse
Den här trädgårdsresan börjar i en prostträdgård belägen i Kungälvs idylliska trästadsbebyggelse, närmare bestämt på Västra gatan. Det är Bergfeltska trädgården som fört oss hit. Trädgården klättar upp för Fontinberget i terrasser och uppe på höjden är utsikten fantastisk. Vi ser Kungälv, Nordre Älv och Bohus fästning medan trädgården ligger nedanför. Det är värt det lilla besväret med stentrapporna upp, du får din belöning kan vi lova. Trädgården bjuder bland annat på en pionrabatt, en skuggrabatt, en fruktterrass och ett vackert stenparti.
Terrasser i Bergfeltska trädgården. Foto: Malva Adrell
Härifrån är promenaden kort till nästa besöksträdgård som är Strandparken i Kungälv. Strandparken är i själva verket en strandpromenad som består av rester från gamla villaträdgårdar. Vi ser fruktträd, stensatta kajer och trädgårdsväxter som vittnar om en tidigare trädgårdshistorik. Perennplanteringarna här är mäktiga, det finns ett 70-tal olika sorters blommor och narcisser och scillor i tusental. Utefter vattenkanten trivs även pollinerarna. Det finns tre bisamhällen att beskåda. Vi går runt bland blomsterfägring, surrande humlor, fontäner och skulpturer. När benen börjar kännas trötta har vi både fina parkbänkar och lockande solstolar till vårt förfogande. Att sitta lite tillbakalutad här i solen och dricka det medhavda kaffet känns fantastiskt.
Grönskande perenner i Strandparken. Foto: Malva Adrell
Vi sätter oss i bilen för en tiominuters bilresa som tar oss till Romelanda och Tante Bruins trädgård. Det här är en trädgård som gått från ogräsmark till att nu vara ett blomstrande paradis. På den 4000 kvadratmeter stora trädgården går vi runt bland prunkande perenner, ängsblommor och inspirerande trädgårdskonst. Vi måste naturligtvis se det som ägaren själv beskriver som sin egen favorit, det lilla ginkoträdet. Göta Älv och trädgården är grannar vilket ger platsen en extra dimension. När vi känner oss nöjda går vi till bilen som vi fått parkera cirka 300 meter från trädgården. Nu väntar oss något helt annat.
Utsikt över älven från Tante Bruins trädgård. Foto: Malva Adrell
Lödöse museum, Örtagården är det som dagens sista anhalt. Vi går runt bland grusade gångar, njuter av blomsterprakten och studerar de många växer som Örtagården stoltserar med. Vi tar oss till mitten av Örtagården, för den platsen har vi hört skall vara något alldeles extra. Mycket riktigt, där finner vi en brunn med porlande vatten. Vi slår oss ner och tar in omgivningen med lugna andetag. Det här är en oas för alla sinnen och lågmält och eftertänksamt begrundar vi allt vackert vi sett denna, vår första, trädgårdsresedag.
Örtagården i Lödöse Museum. Foto: Annika Samuelsson
Dag 2
Storslagna Tofta Herrgård och pittoreska Marstrand med en oas mitt i folkvimlet
Tofta Herrgård Magasinet, Tofta 200, 442 75 Lycke
Sinnenas trädgård, Hospitalsgatan 8, 442 67 Marstrand
Idag börjar vi vår trädgårdsdag på Tofta Herrgård Magasinet. Det här en plats som sjuder av aktivitet. Här finns, förutom trädgården, restaurang, hotell och ett stort magasin för utställningar, sommarteater och café. På platsen bedrivs också ett ekologiskt jordbruk med uppfödning av kor och får. Tofta naturreservat angränsar till Toftas marker och vackra promenadstråk finns både här och där. Den engelskinspirerade trädgården bjuder oss på vackra rosor, grusade gångar och välklippta häckar. Det känns bra att ha gott om tid när vi är här. Gården har en lång och intressant historia. Lämningar tyder på att det har funnits en stor gård här ända sedan medeltiden.
Prästkragar vid Tofta Herrgård. Foto: Tofta Herrgård Magasinet
Vad är väl en dag på västkusten utan en färjetur? När vi lämnat Tofta tar vi oss till Koön, vi parkerar bilen och kliver ombord på färjan ut till Marstrand. Båtturen går på några minuter och snart står vi på den populära kajen och njuter av folkvimlet. Här finns små butiker, caféer, restauranger och kullerstensbeklädda gränder vart vi än ser oss omkring och ovan alltihop tronar Marstrands fästning. Vi har dock kommit hit för att finna lugnet och det gör vi i Sinnenas trädgård. Vi går in genom öppningen i planket och plötsligt känns sorlet av alla människor avlägset. Här råder stillhet och det som hörs mest är fåglarnas kvitter. Dofterna från kryddträdgården lockar och porlandet från vattenfallen och fontänen får våra sinnen att aktiveras av välbehag. Vi sätter oss på kyssbänken runt bokträdet och plockar fram vår matsäck. Mätta, belåtna och med ro i själen börjar vi tänka på tjuven Lasse-Maja vars historia är tätt knuten just till Marstrand. När vi ändå är här så bestämmer vi oss för att ta oss an backarna upp till fästningen, vi vill ju faktiskt se var Lasse-Maja höll till när han lagade så god mat att den dåtida kunden benådade honom. Denna, vår andra trädgårdsdag, avslutas här på ön. För boende, se vastsverige.com.
Ståtliga träd i perennrabatten i Sinnenas trädgård. Foto: Malva Adrell
Dag 3
Vår dag innehåller en gömd pärla, ett säteri fyllt av upplevelser, en trädgårds tillblivelse och till sist får vi uppleva en annorlunda kulturträdgård
D'Arcys trädgård, Lyr-Äng 750, 474 96 Nösund
Sundsby Säteri, Sundsbyvägen 387, 471 72 Hjälteby
Bartley Garden, Hallarevägen 2, 472 98 L:a Askerön
Mariagårdens trädgård, Mariavägen 1, 444 40 Stenungsund
En timmes bilresa från Koön tar oss till Lyresten och därifrån tar vi färjan ut till Lyrön. Här ska finnas en väl gömd liten pärla till trädgård. Det är Dárcys trädgård vi har i åtanke. När vi föranmälde vårt besök fick vi, tack och lov, en utförlig vägbeskrivning som gör det lätt för oss att hitta. Efter cirka 1,5 kilometer är vi framme. Här är det trädgårdsinspiration med återbruk i fokus som gäller. Bland de doftande rosorna, fruktträden och näckrosorna ser vi flera exempel just på inspirerande återbruk. Vad sägs till exempel om en trädgårdssoffa av bland annat tre sängbottnar! Vi går runt bland liljor, lavendel, stockrosor, dahlior och bara njuter. Vår medhavda fika väljer vi att njuta av från de omkringliggande klipporna av granit. Trädgårdens läge är varmt men vindutsatt och vi förstår att ägarna fått tänka till i sina val av planteringsplatser. Innan vi lämnar Dárcys köper vi med oss honung som kommer från Lyr. Det har känts exklusivt att ha varit här, då trädgården lämpar sig bäst för ett sällskap i taget.
Överblick över D'Arcys trädgård på Lyrön från en viloplats. Foto: Malva Adrell
Från Lyrön tar vi oss nu till Sundsby Säteri. En tjugo minuters bilresa från färjeläget. Säteriet är en kulturhistorisk park med anor tillbaka till 1500-talet. Här möts vi av en stor trädgård med magnifika gräsmattor, blomsterrabatter, ängsytor och en välordnad grönsaksodling. Grusgångar av snäckskal bidrar till att vi imponeras stort av platsen. Den gamla trädgårdsmästarbostaden finns kvar och vi beundrar den utifrån. Utöver själva trädgården finns det mycket att uppleva. Här värnas om hantverk och i de många byggnaderna får vi ta del av allt från smyckeskonst till läckra delikatesser. Den vackra dammen är över 550 meter lång och dess djurliv gör sig påmint när en padda kväker och vill ha vår uppmärksamhet. Nu är vi hungriga och lyckligtvis ser vi skylten som visar att vi är nära Margaretas kök och skafferi. Här finns allt från lunch och middag till den godaste fika. Innan vi lämnar Sundsby Säteri studerar vi aktiviteten bland honungsbina i visningsbikupan. Det ser ut att båda gott inför kommande slungning!
Köksträdgården på Sundsby Säteri. Foto: Malva Adrell
Då vi hyser en stor nyfikenhet över en trädgårds tillblivelse så har vi bokat in ett besök i Bartley Garden. Vid havet på Lilla Askerön ligger den klassiska lantbruksträdgården där ägarparet är både trädgårdsdesigners och trädgårdsmästare. Vi tittar på nyanlagda köksträdgården med dess orangeri och odlingsbäddar och vi fascineras av den dramatiska bergsväggen som tonar upp sig utefter trädgårdens västersida. Där har paret påbörjat arbetet med en skogsträdgård. Det är med stort intresse vi tar in allt som dessa proffs nu förverkligar med både snille och smak. Som sällskap under vår stund här har vi härliga hedemorahöns som går runt fritt i trädgården. Vi avslutar besöket i gårdsbutiken vars sortiment får oss att gå loss bland hyllorna. Tänk vad mycket det är en plötsligt vill ha och behöver!
Butiken i Bartley Garden. Foto: Bartley Gardens egna
Dagens sista besöksmål är Mariagårdens trädgård i Stenunge by. I trädgården odlas kulturväxter på ett nydanande sätt. Då det inte finns några tydliga dokument över hur trädgården sett ut förr, så ligger inte fokus på att återskapa. I stället är ambitionen här att visa äldre växter på ett nytt sätt och låta trädgården utvecklas med tiden. Det särskiljer Mariagårdens trädgård från andra kulturträdgårdar runtom i Sverige. Vi går runt bland visningsrabatterna som innehåller både annueller och perenner. För de lite yngre finns Barnens trädgård som bjuder in till lek och här är det fullt tillåtet att smaka på bären! Vi avslutar vårt besök med en fika i det sommaröppna cafét. Cafét drivs som ett samarbete mellan Stenungsunds kommuns Dagliga verksamhet, ferieverksamhet för ungdomar samt lokala föreningar. Det är kanske därför kaffe smakar extra bra just här!
Odlingslådor och växthus på i Mariagårdens trädgård. Foto: Malva Adrell
Trevlig trädgårdsresa!