Kärt barn har haft många namn
Innan namnet Snödroppar blev vedertaget kallades den vit gårdsviol. Den har även kallats för snöblomma, snölilja, snövita, snöklocka och snögalant. Snödroppar tillhör familjen amaryllisväxter och släktet snödroppar kommer ursprungligen från området kring medelhavet och Främre Asien.
Det vetenskapliga namnet är Galanthus. Det kommer från grekiskans gala som betyder mjölk och anthos som betyder blomma. Den vanligaste snödroppen har artnamnet nivalis vilket betyder växer vid snö.
På engelska kallas snödroppar Early birds med syftning på deras tidiga blomning.
En snödroppssamlares tjusiga titel
En galanthofil är en person som samlar på just denna underbara lökväxt. Snödroppar är heta samlarobjekt i vissa kretsar. Ovanliga sorter kan på auktioner i England säljas för stora summor.
En lättodlad liten älskling
De vanligaste sorterna trivs gott i de flesta jordar, så länge de är väldränerade. Mullrik jord är att föredra. Snödroppar trivs såväl i sol som i lätt skugga. Den ultimata platsen är i skuggan av buskar eller träd. Snödroppar är mycket tåliga och kan börja blomma under snön. Så snart det töar tränger den sig igenom och visar sig i sin prakt. Du kan antingen plantera tuvor av snödroppar på våren eller så sätter du lökar på hösten. Snödroppar är vanligtvis friska och fria från skadegörare. Förökning sker genom delning och frösådd. Delning görs efter blomning. Du lyfter enkelt en rugg med en liten grep. Växten är härdig i hela landet. Efter blomning låter du bladen vara kvar och växten får vissna ner. Det ger löken ny kraft.
Snödroppar ”in the green”
Kanske du kommit i kontakt med begreppet ”in the green”? Det betyder att snödropparna är i tillväxt. Du köper dem i kruka. Så snart tjälen gått ur jorden gräver du ett hål som är lite större än krukan de sitter i. Fyll på med jord och sätt ner lökklumpen och vattna. Nu kan du känna odlarglädjen sprida sig.
Njut av dem i vas och känn dess doft
Snitta ovanför löken, fyll vasen med kallt vatten och placera dem i ljust läge. Snart kommer du känna den underbara doften av honung, en doft som utomhus lockar till sig tidiga pollinerare.
Snowdrop walk – ännu ett begrepp från det stora trädgårdslandet
Precis som översättningen från engelska till svenska antyder, handlar det helt enkelt om att vi går runt bland snödroppar och njuter av blomning och doft. England har en lång tradition av att bjuda in till just snowdrop walks och mängder med människor lockas till detta. Fenomenet blir alltmer populärt även i Sverige. För visst har vi längtat efter att få se dessa raringar!
Välkommen till snowdrop walk, både i Västra Götaland och i Halland
För dig som bor kring Göteborg med omnejd:
Trädgårdsresans medlem Känn Trädgården bjuder in till ”Snow Drop Walk – på mitt sätt”. Så här presenteras trädgårdens ägare Camilla Danielsson sitt evenemang:
Snödropparna är något av det första som sticker upp sina ljusgröna spetsar ur jorden. När de så småningom reser sig på sina tunna stänglar och öppnar sina rena blommor, då är det vår! Som jag har längtat! Därför vill jag ha mycket snödroppar i min trädgård. Jag är ingen samlare av sorter utan älskar de ”vanliga” G. nivalis allra mest. Den enda sorten jag har utöver nivalis är Flore Pleno, den vanliga fyllda sorten. Nivalis fanns i trädgården när jag flyttade in för 23 år sedan och det är av detta bestånd jag har delat och spridit ut mina snödroppar över hela trädgården, framför allt på norrsidan där de växer i relativt stora bestånd och det är detta som är ”The Walk”.
Den 24 mars öppnar jag trädgården och bjuder in till en ”Snow Drop Walk – på mitt sätt” – vilket betyder en kombo av kunskap, inspiration och njutning. Det kan bli en kortare eller en längre promenad, beroende på väder och publikens nyfikenhet. Jag visar hur jag delar och förökar snödroppar, hur de unga lökarna ser ut när de kommer upp som grässtrån och så doftar vi på blommorna! Jag kommer också väva in annat som hör den tidiga vårträdgården till, som de tidigast blommande buskarna, värdefulla marktäckare med mera. Frågor och samtal om den tidiga vårträdgården och lökar för lerjord. Snödroppar ”in the green” finns till försäljning.
Promenaden den 24 mars kommer att kosta att gå med på, 100 kr per person. Du kan välja att gå med kl. 13.00 eller kl. 14.30. För mer info och bokning: https://xn--knntrdgrden-l8aeq.se/snow-drop-walk/
I övrigt är det kostnadsfritt att vara med på öppen trädgård och titta på snödroppar och annat på egen hand.
För dig som bor i Halland:
Naturligtvis kan vi erbjuda Snowdrop Walk även i Halland. Så här presenterar sig vår medlemsträdgård Sannagård B&B:
Sannagård B&B and Gardens är uppbyggd som en Engelsk Manor, en liten park med sina olika delar i kuperad terräng. Här eftersträvar vi en lång lökväxtsäsong, som då givetvis börjar med snödroppar och slutar när Bluebells blommar i dalen.
Snödropsperioden i Sannagård varar från slutet av december till början av april. Knappast något annat blommar under så lång tid. De står där, liksom, bara i standby, tills bin och humlor vaknar i vårsolen. Här i Sannagård har vi "sweeps & drifts". Alltså vita mattor, i rena bestånd av Galanthus nivalis, som man promenerar igenom och är omgiven av.
På Facebook/Instagram annonserar vi vilka söndagar som vi håller öppet.
Då eldar vi brasor, lägger ut fårskinn och säljer kaffe & kaka. Vi har även plantor & lökar "in the green" till försäljning. Hela Gula Trädgården är täckt av vintergäck. Snökrokus blommar på stora gräsytor. Så då hoppas vi på soligt väder, drillande lärkor och en härlig friskluftsdag.
Det går bra att kontakta oss för besök andra dagar. Se information på vår hemsida. Entré 30:-.