Varnhem

Varnhem - platsen för kultur, natur och historia.  Kom till det magnifika området tjugo minuter från Hornborgasjön.

Café
Kulturmiljö
Vandringsled
Vägbeskrivning

ÖPPETTIDER PÅ Varnhem Skara

Örtagården: Öppet dagligen 1/6-9/10
Dahliarabatten: Öppet dagligen 1/6-9/10
Arboretum: Öppet dagligen 1/4-6/11

För dig som älskar dahlior och som samtidigt vill känna historiens vingslag

Varnhem är beläget vid foten av Billingen mitt i Västergötland. Här kan du upptäcka medeltiden i en välbevarad klostermiljö. På området ligger Ryttargården, Varnhems klosterkyrka, Örtagården, klosterruinen, klostermuseet och Kata gård.

Dahliarabatten i Varnhem ses i anslutning till besöksmålets nya entré och via uppgrusad och hårdgjord gång så är det även tillgängligt för de som är rullstolsburna, har rullator eller kommer med barnvagn. I år planeras ett utökat antal dahlior i den nya rabatten, ca 70 olika sorter kommer att finnas för beskådning. Intill klosterruinen ligger Örtagården. Trädgården visar ett urval av munkarnas nyttoväxter. Runt klosterområdet slingrar sig den vackra vandringsleden Rosenstigen. Den är två kilometer lång och ger en god överblick över området. Rosor av många olika sorter tillhör Varnhems sevärdheter. Pollinatörer trivs utmärkt här på den, för dem iordninggjorda, kullen.

Det finns gott om plats för dig med egen matsäck och för den som föredrar att köpa på plats så finns både ett trevligt café och en restaurant. Parkeringsmöjligheterna är goda för både bil och buss. Guidning erbjuds på svenska. Kopplade hundar är välkomna. Gästtoalett finns. För den som söker övernattning finns Klostergården Vandrarhem.

Ca tio minuters bilresa från Varnhem ligger Remningstorps arboretum (Valles arboretum).  Här finner du många olika sorters träd med olika ursprung. Ärtcypress, japansk magnolia, valnöt, ginkgo, katsura och rödbladig sykomor är några exempel på träd som växer här. Följ gärna stigen vidare mot Bockön, en liten udde som går ut i Acksjön. Där växer ståtliga ekar och det finns en trevlig grillplats med fantastisk utsikt.

Bengt Karlsson från Klöva Naturträdgård finns på plats utanför Kuskbostaden, Sundsby Säteri den 5 juni mellan 11-15
Varmt välkommen att ta del av Trädgårdsresan, Bifonden och ett urval av våra medlemmar. I år firar Trädgårdsresan tio år och det firar vi med en sommarutställning på Sundsby Säteri.
Invigning av Susiés English Garden den 30 juni kl 11.00. Vi knyter åter igen ihop banden mellan Sverige och England. På plats finns bland andra Susie White, trädgårdens designer. Susie kommer, tillsammans med trädgårdsmästaren och författaren Simon Irvine att inviga trädgården. Trädgårdsresan bjuder på alkoholfritt bubbel. Varmt välkommen!