Vår välgörande bifond
Bifonden är namnet på vår insamling till förmån för pollinerande insekter.
Ett besök i våra trädgårdar innebär en möjlighet för dig att bidra till den.

Bifonden

Miljögifter och utarmade livsmiljöer hotar våra insekter. Bin, humlor och andra pollinerare minskar i snabb takt. Vårt ekosystem är beroende av insekterna då pollinering av våra träd och växter är avgörande för vår biologiska mångfald.

Vi på Trädgårdsresan har startat Bifonden – en fond för bin och andra pollinerare. Våra trädgårdar och lokala biodlare samarbetar och delar kunskap om växter och bin. Trädgårdarna, med alla sina blommande växter, ställs till förfogande för fler bisamhällen. Nu öppnar vi våra vackra besöksträdgårdar för att samla in medel under våra Bifondsdagar. Pengarna hanteras tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Biodlares Riksförbund - Göteborg & Bohus läns Biodlardistrikt, Biodlarna, för att främja pollineringen.

ETT VÄLGÖRANDE TRÄDGÅRDSBESÖK

Minst en dag om året har våra besöksträdgårdar öppet till förmån för Bifonden. Under Trädgårdsresans Bifondsdagar kan besökaren få gå på guidade trädgårdsvandringar och lära sig mer om växter för bin, se visningsbikupor, bygga insektshotell, köpa biprodukter som honung, träffa lokala biodlare och mycket mer. Trädgårdarna själva skänker en del av sina intäkter från Bifondsdagen till Bifonden. Det är entréavgifter, intäkter från försäljning av biprodukter eller liknande.

Thumbnail

Ett besök under våra Bifondsdagar innebär en möjlighet för Dig att lämna ett ekonomiskt bidrag. Alla bidrag välkomnas, stora som små.

Tillsammans värnar vi om våra bin! Swisha till 123 – 456 36 23

VARFÖR BIFOND

Allt som ser färgglatt och spännande ut i fruktdisken har pollinerats av insekter. En tredjedel av vår mat är direkt eller indirekt pollinerad av bin. De pollinerar till exempel den största delen av bär, fruktträd, oljeväxter, te, kaffe samt alla vilda växter. Därför är vårt ekosystem och vår livsmedelsförsörjning starkt beroende av insekter som bin, humlor, fjärilar och flugor.

Idag är alla insekter är hotade. Framförallt är det humlor och vildbin som minskar i snabb takt. Insikten om bins och andra pollinerares betydelse för växtlighet, miljö och en god livsmedelsförsörjning behöver öka.

Till viss del kan avsaknaden av vilda pollinerare hjälpas upp med fler honungsbin. Biodlarna i Sverige blir allt fler men biodlingen kräver stor kunskap av omsorgsfulla biodlare. Honungsbin lider av sjukdomar, har svårt med övervintring samt saknar tillgång till blommande växter.

Att hjälpa bin är fruktbart!

28 June 2018
Från import av en Klassisk Engelsk Trädgård till Jonsered, Göteborg till export av en Västsvensk Trädgård till Gateshead, Newcastle!
20 February 2018
26/3 är premiärdatumet för tradgardsresan.se!