våra vackra trädgårdar
Skapa din egen resa till besöksträdgårdarna i Västsverige.
Låt dig inspireras av våra trädgårdsmästare och upplev skönheten i det västsvenska landskapet.
I anslutning till de flesta trädgårdar finns möjlighet till boende, mat och butiker.

Trädgårdsresans samtliga besöksmål är också medlemmar i föreningen Svenska trädgårdar i väst.
Pga Corona - vänligen kontakta resp. trädgård för aktuella öppettider
Visa öppna trädgårdar per datum
Välj dag
Lista
Karta

Alaskaträdgården

Välkommen till sagoön Alaska med den unika stenträdgården. Här kan du bada i det turkosa och salta vattnet samtidigt som du blir betagen av denna mycket speciella plats.

LÄS MER

Baldersnäs Herrgård

Vackert beläget på en halvö ligger den dalsländska pärlan Baldersnäs. Redan vid början av 1800-talet anlades den engelska parken, då förnämast i sitt slag.

LÄS MER

Bergfeltska trädgården

Restaurerad visningsträdgård med rötter i 1600-talet – en del av den K-märkta Västra gatan. Parkträd, perenner och stenparti upp mot utsiktsplats där Göta älv kan beskådas. Öppet året om. Guidning efter överenskommelse. Vid vissa tillfällen guidar vi även i Strandparken, nominerad till Årets park 2017.

LÄS MER

Björnhyltans Trädgård

Visningsträdgård med växthus, köksträdgård, örtagård, gårdsbutik och kulturstig. Här upplever du ekologi i praktiken. Kurser och unika upplevelser erbjuds. Trädgårdsguidningar arrangeras. Värt att notera - GPS visar ibland skogsväg som inte är framkomlig.

LÄS MER

Botaniska trädgården

Välkommen till ett av Västra Götalands främsta besöksmål. Trots en dryg halv miljon besökare varje år, så finns det ändå gott om plats för dig. Dygnet runt.

LÄS MER

EKA Miljörum

Den här platsen berättar en otrolig historia om ett område som en gång varit förorenat men som genom sanering fått ett nytt liv. Visionen är att miljön här ska bevaras i minst 1000 år!

LÄS MER

Ekebo gård

Äppleträd som planterats på 1800-talet och ett 100 år gammalt päronträd – kom och känn historiens vingslag.

LÄS MER

Eksäter Trädgård

Välkommen till en trädgård i ständig förändring, inget besök är det andra likt  

LÄS MER

En annan slags trädgård

Välkommen till en trädgård vars manifest lyder: En annan slags trädgård försöker utmana och ifrågasätta traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift.

LÄS MER

Eriksgård i Tvååker

Fokus på odling av perenner som passar vårt svenska klimat. Partiförsäljning i huvudsak men även andra arrangemang. Vacker privat trädgård som visas efter överenskommelse.

LÄS MER

Furets Plantskola

Trädgårdsvandringar i två trädgårdar, gamla plantskoleträdgården och i ägarnas privata trädgård. Unikt och personligt. Annorlunda sortiment av buskar, träd och perenner.

LÄS MER

GreveGarden

Med en fast övertygelse om naturen som en del av en läkande kraft bedrivs Naturunderstödd rehabilitering här på GreveGarden. Här får vi både människor och grödor att växa!

LÄS MER
LADDA FLER

ÖVRIGA MEDLEMMAR I FÖRENINGEN SVENSKA TRÄDGÅRDAR I VÄST

Föreningen består av hängivna trädgårdsentusiaster/odlare med djup kunskap. Variationen av trädgårdar är rik, både vad gäller inriktning och storlek.

Aspebohl Trädgård

Aspebohl 120, 464 63 Brålanda
Inbjudande damm, perennrabatter och vackra sommarblommor. Växthus med gurka, tomater, och vindruva. Öppen trädgård 21/7 kl.12-18. Övrig tid efter överenskommelse. 

0521–30945, 0706–565579
karlsson.aspebohl@telia.com
aspebohl.se

Åstols Park

Östra Dammen, 471 44 Åstol
Grönskande park i yttersta havsbandet som är en del av kulturarvet på Åstol. Parken bygger på tre delar: en för stillhet, en del för barnen och en del för aktiviteter. Parken är öppen året om.

Cramers Blommor

Annebergsvägen 2, 512 90 Hillared
Ett av Sveriges största Garden Center med växter, blommor och tillbehör för hem och trädgård. Stort sortiment av sommarblommor. Öppet: mån-fre 9–18, lör, sön och helgdag 9-18. Under april-juni öppet vardagar till 19. 

033–282122
info@cramersblommor.com

Fristorps gård

Fristorp 210, 461 93 Västra Tunhem
Odlar och förädlar frukt och bär samt försäljning av det som framställs under säsong. Öppet: juli-aug, tors, fre, sön, 11–17. Övrig tid - ring för besök. 

0767–970018
fristorp@telia.com

Guldsmedsgårdens Plantskola

Hov Guldsmedsgården 1, 524 95 Ljung
Specialiserad plantskola med passion för pioner i nordiskt klimat, hundratals sorter. Naturgödsel av egen blandning till försäljning. Grupper välkomna, se hemsidan. 

0730–420737
bjorn@guldsmedsgarden.se

Museiträdgården i Bräcke

Bräckeliden 103, 471 72 Hjälteby
Kryddgården anlades 1985 och är numera en örtagård, då gammaldags örter av olika slag odlas här. På hembygdsgården finns dubbelhus med museum, enkelstuga, ryggåsstuga, smedja, skola, handelsbod och ladugård med samlingssal och kafé. Öppet för visning söndagar i juli och augusti kl. 16 -18. Maj – september kan grupper boka visning via tel. 

073-505 02 74, 070-839 23 47
eva.my.ericsson@gmail.com

Råda Säteri Park & Trädgård

Säteriallén 5, 435 32 Mölnlycke
Säteriet vid Rådasjön har anor från 1300-talet. Trädgård med både vanliga och ovanliga växter. Inbjudande promenadslingor längs Rådasjön. Café för den fikasugne. Trädgården är öppen året runt. 

031-724 61 00
radasateri@harryda.se

www.radasateri.se

 

Rångedala Plantskola

Gravryd Västergården, 516 93 Rångedala resp. Göteborgsvägen 179, 504 63 Borås
Två välsorterade Garden Center med inom-och utomhusväxter samt trädgårdens alla tillbehör. Stor avdelning med heminredning. Här kan du förverkliga dina trädgårdsdrömmar. Öppet: vardagar 10–18, helger 10–15. 

033–279500
info@rangedala.nu

Västergården Trädgård

Bergstena Västergården 1, 441 92 Alingsås 
Egen ekologisk rosodling och visningsträdgård. Rosor till försäljning. Sommartid blommar det i rosraderna ute på fältet - en förtrollande syn. För öppettider, se hemsidan eller Facebook.

0701–498540
anna@vastergardentradgard.se

Villa Solfrid & Elins Trädgård

Sunna 101, 471 90, Kyrkesund, Tjörn

Wallins trädgård

Grankärrsvägen 32, 435 39 Mölnlycke
En lummig trädgård vid vägens slut med rhododendron och andra buskar och träd. Här finns vatten att finna ro vid, stenparti, grönsaksland mm. Trädgården är en fin miljö för fåglar och djur. Växter till försäljning i den lilla plantskolan. Ring för besök.

0706–524339

PGA DE NYA SKÄRPTA RÅDEN FRÅN FHM VÄLJER VI ATT FLYTTA FRAM ARRANGEMANGET PÅ OBESTÄMD TID. VI BER ATT FÅ ÅTERKOMMA MED MER INFO LÄNGRE FRAM.

 

Varmt välkommen till en härlig kväll på Bio Roy.

Nu när tiderna är som dom är gäller det att förgylla dagarna med sådant som vi faktiskt får göra. Tex kan vi besöka underbara trädgårdar i vår närhet, och dem finns det gott om! Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.

Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White* förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.