våra vackra trädgårdar
Skapa din egen resa till besöksträdgårdarna i Västsverige med omnejd.
Låt dig inspireras av våra trädgårdsmästare och upplev skönheten i det västsvenska landskapet.
I anslutning till de flesta trädgårdar finns möjlighet till boende, mat och butiker.

Trädgårdsresans samtliga besöksmål är också medlemmar i Föreningen Trädgårdsresan.
Visar 62 trädgårdar
FILTRERA RESULTAT
Lista
Karta

typ av trägård

 • Gårdsbutik
 • Handelsträdgård
 • Park och arboretum
 • Plantskola
 • Självplock
 • Slott och Säteri
 • Specialister
 • Visningsträdgård

se och göra

 • Boende
 • Café
 • Restaurang
 • Kulturmiljö
 • Meet the locals
 • Vandringsled

öppet datum

När hade du tänkt att besöka?

vart vill du åka?

Filtrera på geografiskt område. t ex Ort, Postnr

Återställ filter
se resultat

ÖVRIGA MEDLEMMAR I FÖRENINGEN TRÄDGÅRDSRESAN

Föreningen består av hängivna trädgårdsentusiaster/odlare med djup kunskap. Variationen av trädgårdar är rik, både vad gäller inriktning och storlek.

Aspebohl Trädgård

Aspebohl 120, 464 63 Brålanda
Inbjudande damm, perennrabatter och vackra sommarblommor. Växthus med gurka, tomater och vindruva. Öppen trädgård/Bifondsdag 18/7 kl.12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Åstols Park

Östra Dammen, 471 44 Åstol
Grönskande park i yttersta havsbandet som är en del av kulturarvet på Åstol. Parken bygger på tre delar: en för stillhet, en del för barnen och en del för aktiviteter. Parken är öppen året om.

Christians Trädgård

Hönsätersvägen 13, 533 74 Hällekis
En privat trädgård på Kinnekulle som alltid är öppen för människor, djur och pollinerare. Trädgården är tredelad, en för odling av grönsaker, en för formgivna rabatter och en vild del. Här är lantligt, fantasifullt och en plats som hela tiden ändrar karaktär. Här används bl.a. halm på flera olika sätt. Hönor och den snälle hunden Ferenc hälsar dig välkommen hit. Kaffe och kaka erbjuds samt hantverks- och plantförsäljning.

Cramers Blommor

Annebergsvägen 2, 512 90 Hillared
Ett av Sveriges största Garden Center med växter, blommor och tillbehör för hem och trädgård. Stort sortiment av sommarblommor. Öppet: mån-fre 9–18, lör, sön och helgdag 9-18. Under april-juni öppet vardagar till 19. Cramers erbjuder även e-handel.

Fristorps gård

Fristorp 210, 461 93 Västra Tunhem
Odlar och förädlar frukt och bär samt försäljning av det som framställs under säsong. Öppet: juli-aug, tors, fre, sön, 11–17. Övrig tid - ring för besök.

Gerbianska Trädgården

Vargaslätten 601, 313 97 Simlångsdalen
Trädgården drivs av den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som har arbetat 17 år i Botaniska Trädgården i Göteborg. Plantskolan hittar du vid Sigfrid Ericson-museet i en inhägnad och avskild del från Vargaslätten. I den specialiserade plantskolan hittar du många vanliga och ovanliga lökar, perenner och dvärgbarr. För öppettider – se hemsidan.

Guldsmedsgårdens Plantskola

Hov Guldsmedsgården 1, 524 95 Ljung
Specialiserad plantskola med passion för pioner i nordiskt klimat, hundratals sorter. Naturgödsel av egen blandning till försäljning. Grupper välkomna, se hemsidan.

Kolms Trädgård

Lilla Komperöd 220a, 444 94 Ucklum
En stor trädgård med stora planteringar, buskar och perenner. Här finns drygt 300 rhododendronbuskar! En del av trädgården är naturtomt med uteplatser och hönsgård. Öppet sista söndagen varje månad maj-aug.

Lilla hälsoträdgården

Berg Anneberg 708, 311 96 Heberg
Hälsoträdgård och småskalig blomsterodling i slowflower-anda. Med blommor skapar vi buketter och blomstrande workshops. Med trädgården som återhämtning och inspiration erbjuder vi Grön Rehab. Den unga trädgården är skapad utifrån naturens hälsofrämjande egenskaper. Här finns en sinnesträdgård, två växthus, pergola, köksträdgård och blomsterodling. Allt omgärdat av ståtliga björkar och vidsträckta åkrar. Öppet efter överenskommelse.
 

Magnolia

Malma Bredöl 115, 465 91 Nossebro
Det här är platsen för dig som älskar dahlior, pelargoner och liljor. I visningsträdgården kan du njuta av över 400 olika sorters dahlior och 50 sorters liljor och i växthuset stoltserar en pelargonutställning med 300 olika sorter. Försäljning av lökar, knölar och blommor sker både via webshop och i den välsorterade butiken. Under juli-sep är cafét öppet och där lockar bl.a. en stor fikabuffé. Välkommen till en fantastisk handelsträdgård som är hundvänlig, barnvänlig och rullstolsvänlig.

Museiträdgården i Bräcke

Bräckeliden 103, 471 72 Hjälteby
Kryddgården anlades 1985 och är numera en örtagård, då gammaldags örter av olika slag odlas här. På hembygdsgården finns dubbelhus med museum, enkelstuga, ryggåsstuga, smedja, skola, handelsbod och ladugård med samlingssal och kafé. Öppet för visning söndagar i juli och augusti kl.15 -18. Maj – september kan grupper boka visning via tel.

Oves Trädgård

Solhemsgatan 12, 521 30 Falköping
Välkommen till en biodlares trädgård.  Här erbjuds en möjlighet att få uppleva en rik natur av särskilt pollen- och nektarrika växter. Binas närhet märks tydligt då både bär- och fruktsättningen är god. Här är skönt lummigt och det finns många vilda och odlade växter. Även om ytan är liten så är mängden arter stor. Besök efter överenskommelse.

Råda Säteri Park & Trädgård

Säteriallén 5, 435 32 Mölnlycke
Säteriet vid Rådasjön har anor från 1300-talet. Trädgård med både vanliga och ovanliga växter. Inbjudande promenadslingor längs Rådasjön. Café för den fikasugne. Trädgården är öppen året runt.

 

Rångedala Plantskola

Gravryd Västergården, 516 93 Rångedala resp. Göteborgsvägen 179, 504 63 Borås
Två välsorterade Garden Center med inom-och utomhusväxter samt trädgårdens alla tillbehör. Stor avdelning med heminredning. Här kan du förverkliga dina trädgårdsdrömmar. Öppet: vardagar 10–18, helger 10–15.

Trädgårdsforum

Byvägen 20, 438 36 Landvetter
Med personlig service och det noggrant utvalda som ledord, är Trädgårdsforum en av Göteborgsområdets mest välrenommerade trädgårdshandlare. Sortimentet sträcker sig från ett omfattande urval av växter och trädgårdsdekorationer till det som kan tänkas behövas för det vilda livet. Holkar, vattenbad och matbord – sådant som gör våra kära fåglar glada. Välkommen till en trädgårdshandel som funnits i mer än 40 år.

Villa Solfrid & Elins Trädgård

Sunna 101, 471 90, Kyrkesund, Tjörn
Villa Solfrids slumrande Törnrosaträdgård har rötter från 1916 och uppfördes av guldgrävardottern fröken Elin Sundberg. Resan mot att väcka den slumrande trädgården till liv har precis börjat och förhoppningen är att kunna återställa trädgården till dess blomstrande glansdagar. Lördagar och söndagar i juli är du välkommen att ströva fritt i trädgården och Villa Solfrid kan under dessa dagar beses i sällskap av guide. Trädgårdscafé alla lördagar i juli. Keramikutställning och spännande föreläsningar.

Wendelsbergsparken

Wendelsberg, 435 35 Mölnlycke
Park med anor från 1860-talet i engelsk romantisk landskapsstil med exotiska trädslag och dammar. Slottet i parken stod klart 1883. Området utgör ett viktigt natur-, kultur och friluftsområde. Promenadslingor, barnens naturstig och naturlek finns i parken. Under 2021-2022 kommer friluftsområdet bli mer tillgängliggjort med anlagd gångstig, discgolfbana, grillplats, fler parkbänkar, utegym och hinderbana. Utöver detta finns det möjlighet till logi och förtäring, se Wendelsbergs folkhögskola.

Turistrådet Västsverige har satt samman ett förslag på en roadtrip i Boråsregionen. Ut och njut.
Läs hur den kända trädgårdsprofilen Susie White förvånades och förtjusades över vad de svenska trädgårdarna hade att erbjuda under hennes rundresa.
Den klassiska engelska trädgården i Jonsered har fått en motsvarighet i Saltwell Park, Gateshead, Newcastle, en västsvensk trädgård, ”The Buzzing Garden”. Läs här om den fina invigningen!