Fåglar i trädgården
En trädgård kan stimulera många sinnen, inte minst hörseln. Tänk dig att du står i din trädgård och blundar. Vinden leker i ditt hår, luften känns mot huden och någonstans hör du en fågel kvittra och direkt därpå får fågeln svar av en annan vingbeprydd varelse. Visst är det härligt och livsbejakande! Fåglar tillför liv och det vill vi ha i vår trädgård.
Fåglarnas önskelista för den perfekta trädgården
- Träd och buskar som ger lä för vind och skydd för fara. Allt från fruktträd till vintergrönt uppskattas. Våra inhemska träd och buskar är ofta väldigt bra, rönn, lönn, lind, brakved, vildapel osv.
- Bär är alltid populärt, till exempel Berberis, en traditionell medicinalväxt med lång historia. Rönnar och körsbärsträd kvalar också in bland favoriterna.
- Vatten är intressant året om. Ett fat som fylls på dagligen uppskattas och en damm brukar alltid vara välbesökt sommartid.
- Holkar för småfåglar att häcka i är alltid trevligt.
Att mata fåglar samt deras värsta fiender
Ju fler sorters frö man matar med desto fler fåglar. Steglitser och bergfinkarna älskar skalade solrosfrön. Steglits har lite klenare näbb och skalar inte solrosfrö med skal, det gör däremot stenknäckarna med förtjusning. Hackspett vill ha talgbollar eller annat fett. Koltrast och rödhake älskar havregryn. Mesar älskar småfrön som hampa eller hirsfrö och gärna jordnötter! Gulsparv, är en fältsparv och äter med glädje vildfågelfröblandning från marken. Det gör fasaner och duvor också om man vill ha så stora fåglar. Vinterståndare från perenner kan få stå kvar, småfåglar älskar vissa av dem.
Placera fågelmataren nära buskar och gärna under träd, där fåglarna lättare kan ta skydd för sparvhöken, en rackare som alltid håller koll på var fågelmatning sker.
Tänk på att katter är intresserade av fåglar. Finns katter får holkarna placeras så inte katten kommer åt dem. På en husvägg eventuellt.
Tack
Inspiration och tips till denna text kommer från vår medlem trädgården – Bakom Häcken som just berättade att de under en promenad i det vackra vintervädret fick se en hel flock med domherrar kalasa på ett lönnträds ”näsor”. En ljuvlig syn!