Sundsby Säteri

Kulturhistorisk park med anor från 1500-talet med köksträdgård, fina vandringsleder, en kulturhistorisk utställning om Margareta Huitfeldt och säteriet, tillgång till guidade turer, butiker, kafé och restaurang.

Café
Restaurang
Kulturmiljö
Vandringsled
Vägbeskrivning

ÖPPETTIDER PÅ Sundsby Säteri Tjörn

Vecka
År
29 Maj Mån30 Maj Tis31 Maj Ons01 Jun Tor02 Jun Fre03 Jun Lör04 Jun Sön
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT
ÖPPET DYGNET RUNT

Kulturhistorisk park med anor

Sundsby säteri har anor tillbaka till 1500-talet, men storhetstiden var under 1600-talet då Margareta Hvitfeldt bodde här. Ända sedan dess har platsens utformning sett någorlunda liknande ut, med spår i parken från olika tidsperioder. Mot slutet av 1800-talet arrenderade en svensk-amerikansk familj, Hutchinson-Kay, Sundsby. Då fick parken och trädgården mycket av den karaktär som vi ser idag med gräsmattor, blomsterrabatter, parkträd, ängsytor och trädgårdsodling. Och med mjukt böjda grusgångar av snäckskal. Från den här perioden finns också trädgårdsmästarbostad med intilliggande vinkast.

Numera ägs Sundsby av Tjörns Kommun och är en öppen park för allmänheten. Här finns stora, öppna gräsytor, parkträd, fruktträd, perennrabatter och köksträdgårdsodling. I anslutning till säteriet finns vandringsleder av olika svårighetsgrad. En visningsbikupa finns på plats sommartid.

Guidning på svenska under högsäsong, se hemsida. En rad olika events och workshops arrangeras i trädgården, såsom matmarknader, musikkvällar och temadagar om ekologisk odling.

Hund tillåten. Med barnvagn/rollator/rullstol tar man sig enkelt runt i park och trädgård och delar av naturområdena går även att besöka. Den regnskyddade grillplatsen i naturen går att nå med rullstol. Det finns tillgänglighetsanpassad toalett och markerad parkering. Uteserveringen går bra att sitta vid, men det kan vara svårt att ta sig in i café och byggnader med rullstol eller rullator. Bussparkering finns ca 500 m från säteriet. Busshållplats: Sundsby korsväg.

Kom och fira Biologiska mångfaldens dag söndag den 21 maj, kl.11-14. Merparten* av våra härliga medlemsträdgårdar i Västra Götaland och Halland har öppet denna dag med pollinatörerna och Bifonden i fokus.