Göteborg med omnejd
Sveriges framsida på tre dagar, är det möjligt? Vi gör ett försök. Det blir allt från en familjeträdgård, ett naturreservat och ett slott till storslagna parker och unika trädgårdsmiljöer. Totalt besöker vi sju olika trädgårdar. Välkommen att följa med.

Tredagarstur i Göteborg med omnejd

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

DAG 1

Vi börjar i en familjeträdgård, därefter besöker vi en av Europas största botaniska trädgårdar.

Känn trädgården i Askim, Askims Jordhyttebacke 4, 436 45 Askim
Botaniska trädgården i Göteborg, Carl Skottsbergs gata 22A, 413 19 Göteborg

Dagens första besöksmål är Känn trädgården i Askim. Det här är en familjeträdgård på 1050 kvadratmeter mitt i en villaidyll. När vi kommer hit förstår vi varför den benämns som ett grönskande paradis. Trädgården består av sex olika rum, där varje rum är utformat för att locka fram en speciell känsla och sinnesstämning. Hållbarhet, kvalitet och personligt är honnörsorden som gäller här. Trädgårdens ägare, Camilla Danielsson, har skrivit en bok om skapandet av trädgården (Känn trädgården). Boken handlar om att hitta sin egen trädgårdsidé. Efter att ha varit här vill vi naturligtvis köpa den och glädjande nog finns en välfylld liten butik här med ett underbart sortiment. Nöjda och inspirerade är vi nu redo för nästa stopp på vår resa. Vi sätter oss i bilen och efter ca en kvart är vi framme vid ett av Västra Götalands främsta besöksmål.

Gömda gångar i Känn trädgården. Foto: Malva Adrell
Nu är det dags att besöka Botaniska trädgården i Göteborg. Trädgården anlades redan 1923 med tanken att vara både en botanisk trädgård och en rekreationsplats för stadens invånare. Här är stort. Botaniska består av 16 000 växtarter på hela 175 hektar. Det finns verkligen mycket att se och uppleva. Den prisbelönta klippträdgården, rhodondendrondalen, perennträdgården, Japandalen och örtagården med sitt vackra lusthus är bara några exempel på vad vi får uppleva och njuta av. Här spenderar vi lätt större delen av dagen. För oss som har fika med så finns det mängder av vackra ställen att slå sig ner på och för dem som föredrar att gå på café eller restaurant så erbjuds även det här på Botaniska. Trädgården angränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där det finns ett arboretum. Trädsamlingen imponerar på oss. Vi avslutar besöket med att beundra Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Det är lätt att förstå varför en dryg halv miljon besökare kommer hit varje år, Botaniska är unikt i sitt slag.

Lusthus i Botaniska trädgården. Foto: Malva Adrell

DAG 2

Dag två erbjuder ett slott i en engelsk landskapspark och ett besök mitt i Göteborgs city där en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker ligger.

Gunnebo Slott och Trädgårdar, Christina Halls väg 10, 431 36 Mölndal
Trädgårdsföreningen, Slussgatan 1, 411 06 Göteborg

Vi startar dagen i Gunnebo Slott och Trädgårdar. Gunnebo ligger ca 20 minuter med bil från Göteborgs innerstad. Efter att vi parkerat så vandrar vi den pampiga uppförsbacken som för oss fram till slottet och dess trädgårdar. Gunnebo är en nyklassicistisk villa med terrasserad fransk trädgård och stora rekonstruerade köksträdgårdar. Allt omgärdas av en engelsk landskapspark. Det är mäktigt så det förslår. Vi går runt på de vackra promenadstigarna och låter oss imponeras av helheten. Ett orangeri håller nu på att rekonstrueras på ursprunglig plats och i augusti 2022 blir det invigning. Vi får nöja oss med att följa arbetet på lite avstånd. En guidad tur på slottet känns lockande och när vi får höra historien om John Hall blir platsen och dess historia än mer levande för oss. John Hall lät bygga Gunnebo som ett sommarresidens. Han var en av Sveriges rikaste män på slutet av 1700-talet. Efter en djupdykning i historien gör sig fikasuget påmint och vi har hört goda vitsord om både cafét och restauranten. När vi sitter där och fikar med välbehag pratar vi om den korta bilresa vi nu ska göra in till Göteborgs city, en resa som på John Halls tid företogs med häst och vagn och som då tog bra mycket längre än den knappa halvtimme som vi har framför oss.  

En av köksträdgårdarna på Gunnebo. Foto: Gunnebo slott och trädgårdar
Nu befinner vi oss mitt i Göteborg, närmare bestämt i Trädgårdsföreningen. De välklippta gräsytorna, de slingrande promenadvägarna och kanalen precis intill är det första som vi lägger märke till efter att vi passerat de pampiga entrégrindarna. På kanalen glider, de för Göteborg så välkända paddanbåtarna fram, och vi hör guidens röst över vattnet. Trädgårdsföreningen grundades 1842 och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här finns ett imponerande rosarie som är fyllt av tusentals rosor, att gå i gångarna här och dra in dofterna är ljuvligt. Nu kurrar magen och vi slår oss ner i Rosencaféet för en skön fikastund. Trädgårdsföreningen känns som göteborgarnas eget vardagsrum, fast utomhus. Barn leker, folk strosar runt och färgglada picnicfiltar syns både här och där. Det är verkligen en oas mitt i stadsbilden. Ett avslutande besök i Palmhuset lockar och vi beger oss dit.  Palmhuset, som ligger centralt i parken är ett mycket elegant växthus från 1878 och här inne trivs både palmer och andra tropiska växter. Det är som att förflyttas till medelhavet för en stund. Exteriört är Palmhuset som ett glittrande konstverk i glas och gjutjärn. Vår andra trädgårdsdag i Göteborg börjar lida mot sitt slut och nu lockar både stadens restaurantutbud och dess möjligheter till övernattning. Se vastsverige.com för alternativ.

Allium i Trädgårdsföreningen. Foto: Malva Adrell

DAG 3

Dag tre bjuder på unika oaser utefter en vacker promenadslinga och en prisbelönt herrgårdsträdgård. Vi avslutar i en kulturminnesmärkt griftegård.

Växtrum i Lerum, Aspenäsvägen 12, 443 30 Lerum, Sverige
Jonsereds trädgårdar, William Gibsons väg 17, 433 76 Jonsered
Kvastekulla griftegård, Kvastekullavägen 34, 433 41 Partille

Den här dagen börjar vi i Lerum, en kranskommun till Göteborg. Vi ska besöka Växtrum i Lerum. Vi ska gå längs Säveån och få uppleva totalt tio olika växtrum som skapats genom ett samarbete mellan trädgårdsdesigners och arbetsgrupper bestående av människor som bor i just Lerum. Ett mycket spännande projekt som rönt stora framgångar. Målet är att skapa ett hållbart samhälle och visionen är att inspirera, visualisera och bjuda in till samarbete. Vi startar vår promenad vid restaurant Aludden Providore. Vi passerar de olika växtrummen, det ena mer imponerande än det andra. Mångfalden är påtaglig och engagemanget som lagts ner vid framtagningen av respektive växtrum är uppenbar. Vi väljer att gå hela promenaden och den är 3,6 kilometer lång. Det känns bra att ha gott om tid för det finns mycket att se och ta in. Säveåns strömmande vatten har vi vid vår sida hela tiden vilket bidrar till den härliga stämningen. Vid något tillfälle tyckte vi oss se näcken sitta och spela med sin fiol, men det kan ha varit en fantasi. Det finns gott om trevliga ställen att slå sig ner för att fika och i Lerums centrum, som ligger precis intill, finns flera lunchalternativ för den som önskar något i matväg. Nöjda, och med ett antal steg i stegräknaren, åker vi nu vidare till vår resas sista besöksmål.

Aspen Sol – Designer Gunnel Carlson, ett av växtrummen i Lerum. Foto: Malva Adrell
En dryg mil från Lerum ligger Jonsereds trädgårdar och här avslutas vår trädgårdsresa. Jonsereds trädgårdar är en fritt återskapad herrgårdsträdgård från 1800-talet i direkt anslutning till Jonsereds Herrgård. Fyra kvarter utgör de ekologiska trädgårdarna och består av formträdgården, köksträdgården, engelska rosenträdgården, utställningsträdgården samt ruinen. Vi har förstått att just utställningsträdgården, designad av den brittiska trädgårdsförfattaren Susie White, ligger Trädgårdsresan extra varmt om hjärtat, då den utformats i samarbete mellan Yellow Book och nämnda Trädgårdsresan. Trädgården är en del i ett internationellt kulturutbyte. Jonsereds trädgårdar ligger högt och strax innan vi kom fram passerade vi en mäktig bokskog. Runt trädgården finns flera promenadslingor och nedanför herrgården glittrar sjön Aspen. Omgivningen är intagande.  För den som är nyfiken på biodling så finns en visningskupa som pedagogiskt ger en inblick i binas imponerande arbete i kupan. Det finns även en mångfaldsstig som lockar. Utefter den lär vi oss om hur vi kan skapa goda förutsättningar för tex igelkottar, skalbaggar, humlor och grodor. I trädgården finns flera platser där den hugade kan slå sig ner med fikakorgen men det finns även ett fint café där vi bland annat lockas av en sallad bestående av rödbetor och chevré. Mums så gott.

Luktärtstorn i Jonsereds trädgårdar. Foto: Malva Adrell

Kvastekulla Griftegård är resans sista stopp och vi möts av naturens skönhet och platsens rofyllda atmosfär. Vi går runt bland de blommande körsbärsträden, ser solen spegla sig i dammen och det doftar av både rosor och kaprifol. Bin surrar i luften och det är lätt att känna ro i själen här. Vi går Trösteslingan, en kort promenad med tänkvärda ord utmed vägen. Ett fint sätt att ta in platsen. Vilken fantastisk avslutning på dessa tre dagar och tänk vilken variation av trädgårdar som vi fått uppleva. Nöjda med vår tredagarstur kan vi konstatera att Sveriges framsida får högt betyg av oss.

Oas i griftegården. Foto: Malva Adrell