Utefter Vänerns västra sida
Följ med på en mycket innehållsrik tur som omfattar fyra trädgårdar. Vi upplever trolldomsörter, herrgårdsmiljö, en Japaninspirerad plats och beundrar Sveriges vackraste hemlighus. Allt under en och samma dag.

Endagstur utefter Vänerns västra sida

Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.

Följ med på en mycket innehållsrik tur som omfattar fyra trädgårdar. Vi upplever trolldomsörter, herrgårdsmiljö, en Japaninspirerad plats och beundrar Sveriges vackraste hemlighus. Allt under en och samma dag.

Örtagården i Dals Rostock, Brunnsparken, 464 50 Dals Rostock
Baldersnäs Herrgård, Baldersnäs 22, 666 94 Dals Långed, Sverige
Eka Miljörum, Ekagatan, 666 31 Bengtsfors, Sverige
Von Echstedtska gården, Västra Smedbyn, 661 94 Säffle

Dagens första besöksmål ligger vid foten av Kroppefjäll, närmare bestämt i Brunnsparken och vi är nu i Örtagården i Dals Rostock. Här fascineras vi av de hundratals växter som planterats. Kryddväxter, spånadsväxter, medicinalväxter och gammeldags trädgårdsväxter finns bland annat att beskåda.  Växterna är tydligt utmärkta och med bra informationstexter till. Lite extra spännande tycker vi det är när vi även upptäcker häx- och trolldomsörter! Örtagården är anlagd till minne av Johannes Henriksson, en av Sveriges främsta kännare av medicinalväxter.  Nere vid den stora dammen surrar bin intill bikupan och intressanta vattenväxter fångar vårt intresse. Dals Rostock har en historia som gammal kurort och här finns hembygdsmuseum, sommarcafé, textilmuseum, antikvariat och en konstnärsateljé. Det pågår försäljning av plantor och vi får förstås med oss några kryddväxter härifrån. Nu doftar det gott i bilen på vår fortsatta färd.

Vägskäl i örtagården i Dals Rostock. Foto: Kajsa Kax
Efter en halvtimmes bilresa är vi framme vid dagens andra besöksmål, Baldersnäs Herrgård. Baldersnäs ligger på en halvö och ses som en riktig juvel här i Dalsland. Den engelska parken anlades redan i början av 1800-talet och var då förnämast i sitt slag. Sekelskiftescharm och storslagen natur fulländar intrycket. Vi går runt bland de fantastiska träden, de många buskarna och snart är vi ute på den fantastiska strandpromenaden som sträcker sig runt halvön. Solen skiner och ett bad lockar. Här finns många fina badplatser att välja på. Nu börjar magen kurra och lunchen intar vi på den intilliggande restauranten. På tallriken serveras primörer från grönsaksodlingen. Mer närodlat och lokalt kan det inte bli. Mätta och nöjda avslutar vi besöket med att gå in i hantverksbutiken. Ett lockande sortiment inbjuder till shopping.

Broar vid Baldersnäs herrgård. Foto: Malva Adrell
Dagens tredje besöksmål är Eka Miljörum och kontrasten mot Baldersnäs är slående. Vilken varierad tur vi är ute på! Eka Miljörum har en otrolig historia. Det här var en gång ett förorenat område som genom omfattande sanering fått ett nytt liv. Från att ha varit en plats där ingen ville vistas så är det nu det perfekta utflyktsmålet. Sten och vatten är bärande tema och inspiration har hämtats från Japan. Bäckträdgården är byggd i etapper och vi går utefter dess långsida. Här har man byggt ”tittskåp” så att vi besökare kan få en inblick i vad trädgårdskonst kan vara. Mycket spännande och annorlunda. Söder om Eka Miljörum ligger en fjärilspark och intill det norra brofästet av Eka-bron ligger slussparken. Vi slår oss ner här och vilar benen medan vi tittar ut över det som är en del av Dalslands kanal. Tankarna kretsar kring det här med vatten, vatten både som ett viktigt element i en trädgård och i livet i stort. 

EKA miljörum bäckområde

Bäckområde i EKA Miljörum. Foto: Anna Sandström
Dagens fjärde och sista besöksmål är Von Echstedtska gården, ca 50 minuter i bil från Eka miljörum. Här samsas magiska örter med värmländska äpplesorter. Apelgården är unik i sitt slag då bara just värmländska sorter odlas här. Gården i sig är något alldeles extra och de invändiga målningarna från 1700-talet tar andan ur oss. Vi har hört talas om att det ska finnas ett hemlighus/utedass som saknar sin motsvarighet och det är vi förstås nyfikna på. Hemlighuset visar sig ha plats för fem vuxna och två barn och vi förstår att det räknas som landets vackraste. Eftersom det är sommar så pågår en konstutställning och den kikar vi gärna på. Nu lockar caféet och dess fina utbud. Vi sätter oss på den lilla höjden framför caféet och njuter både av utsikten över sjön Summeln och det smarriga fikat. Här avslutar vi vår trädgårdsresa för den här gången. 

von Echstedtska gården, foto Lars Sjöqvist, äppleträd med utedass i bakgrund

Äpplen framför hemlighuset vid von Echstedtska gården. Foto: Värmlands museum