Tredagarstur mellan Vänern och Vättern
Klicka för adresslista, utskriftsvänlig pdf.
Dag 1
En heldag i Falköping med besök i två vitt skilda villaträdgårdar och ett besök på ett ställe där vi lär oss om längtan.
Villa Lindström & Kikongo Gardendesign, Torstensonsgatan 52, 521 31 Falköping
Oves trädgård, Solhemsgatan 12, 521 30 Falköping
Tunhems trädgårdar, Tunhems trädgårdar, Åsen, 521 94 Falköping
Den här resan startar i Falköping hos Villa Lindström & Kikongo Gardendesign. Det första vi ser när vi kommer hit är den imponerande spegeldammen, ett härligt välkomnande! Vi går runt bland prunkande rabatter, gångar av lavendel, rosor och dahlior. I orangeriet doftar det av solvarma tomater och gurkor tävlar om vem av dem som är störst. Det är lätt att känna harmoni, allt känns så välordnat, genomtänkt och inspirerande. Det märks att det är en trädgårdsdesigner som bor här. Efter att ha sett både den imponerande poolen och köksträdgården lockas vi av det afrikanska inslaget som erbjuds i form av textila produkter, brickor, korgar med mera som tillverkats i Kongo. Vi får höra att när vi handlar dessa produkter så stödjer vi direkt unga kongolesiska entreprenörer, vilket förstås känns väldigt bra. Nöjda med resans första besöksmål drar vi vidare till en annan villaträdgård här i Falköping, men av ett helt annat slag.
Trädgårdsutsikt i Villa Lindström. Foto: Malva Adrell
Oves trädgård benämns som pollinatörernas paradis och det är vi benägna att hålla med om. Här är den otuktade naturen och bina i fullt fokus. Trots att ytan är relativt begränsad så finns här mängder med olika arter. Vi går runt bland bärbuskar, fruktträd och andra nektarrika växter. Ove själv visar stolt upp sina bikupor för oss och vi imponeras både av binas enträgna arbete och Oves ambition att verkligen ge bina optimala förutsättningar för att trivas. Här finns både honung och äpplemust till försäljning, något vi gärna köper med oss.
Ove hälsar dig och pollinatörerna välkomna. Foto: Malva Adrell
Vi håller oss kvar i Falköping och nu är besöksmålet Tunhems trädgårdar. Trädgården är belägen i ett vackert jordbrukslandskap på sluttningen av platåberget Mösseberg. Här odlas enligt den så kallade Slowflower-metoden vilket innebär att allt är närodlat och framdrivet med stor omtanke om miljön. Man odlar hållbart utan att stressa fram blomning, att få längta är essentiellt för Slowflower-rörelsen. Vi går runt i blomsterodlingen och bara njuter av allt vackert. Det är lätt att tankarna kommer in på hur fantastisk naturen är som formgivare. Minsta blomblad är ett under av perfektion när det kommer till färg och form. Efter att vi suttit ner i odlingen med vår medhavda fika så lockas vi av en tur in i växthuset där en lokal bildkonstnär har utställning. Nu är vi nöjda för dagen och laddar inför kommande äventyr. För boende i trakten, se vastsvergie.com.
Sanna med tulpanskörd i Tunhems trädgårdar. Foto: Sanna Hodell
Dag 2
Vi börjar och slutar dagen i ett arboretum. Däremellan blir det en plantskola och ett anrikt klosterområde.
Alphems arboretum, Rolkebacken, 521 56 Floby
Gustafsons plantskola, Vartofta-Åsaka Solliden, 521 97 Vartofta
Varnhem, Varnhem, 532 73 Varnhem
Dag två börjar med ett besök i Alphems arboretum. Tre tunnland med cirka trehundra olika sorters träd och buskar, så imponerande. Flera av dem är av sällsynt sort och kommer från världens alla hörn. Det som började med några amerikanska granar 1903 har utvecklats till ett fantastiskt arboretum. Utöver träden så är det något mer som lockat oss hit. Vi har fått höra, att den stuga som stått som förebild och inspiration till dvärgarnas hus i sagan om Snövit, ska finnas här. Mycket riktigt, parkens grundare, lantbrevbärare Frans Johan Gergerfeldts stuga finns här till allmän beskådan. Det är minsann inte varje dag vi får beundra en stuga av den digniteten.
Stugan som inspirerade till dvärgarnas hus i Snövit. Foto: Katrin Baath
Från Floby tar vi oss vidare till Gustafsons plantskola i Vartofta. Vi har lockats hit bland annat för den stora pelargonutställningen, bestående av 250 unika sorters pelargoner. Plantskolan har funnits i 80 år och en mer komplett plantskola är svår att uppbringa. Här finns allt för den trädgårdsintresserade. Vi går runt i den stora odlingen av sommarblommor som huserar i de fem välfyllda växthusen. Miljön är rofylld och innan vi lämnar Gustafsons handlar vi med oss både bär och frukt. Bigarråerna smakar sött och saftigt och blir en perfekt färdkost när vi nu styr kosan mot Varnhem, ca en halvtimmes bilresa härifrån.
Stort utbud i vacker miljö hos Gustafsons plantskola. Foto: Malva Adrell
Varnhem är dagens sista begivenhet och vi har valt att lägga extra tid här. Platsen är stor och innehåller så mycket och vi vill inte gå miste om något. Varnhem ligger vid foten av Billingen och den välbevarade klostermiljön är något alldeles extra. Här finns Ryttargården, Varnhems klosterkyrka, den fantastiska örtagården, klosterruinen, klostermuseet och Kata gård. Det första vi får se är den imponerande dahliarabatten belägen vid områdets entré. I örtagården är det munkarnas urval av nyttoväxter som lockar vårt intresse. Runt hela området går vandringsleden Rosenstigen. Vi väljer att gå den två kilometer långa leden och som dess namn avslöjar, så är det rosor av alla de slag som vi får njuta av. Nu kurrar magen och här finns både café och restaurant med ett lockande utbud. Mätta och belåtna besöker vi såväl kyrkan, ruinen och Kata gård och tar del av dess fascinerande historia.
Då vi faktiskt har krafter kvar bestämmer vi oss för att avsluta den här dagen såsom vi började den, med ett besök i ett arboretum. Remningstorps arboretum ( Valles) ligger cirka 10 minuter från Varnhem. Ärtcypress, valnöt, kinesisk sekvoja och många andra träd finns i arboretumet. Nöjda lämnar vi Remningstorp med siktet inställt på Skövde där övernattning sker, för boende se vastsverige.com.
Pilgrimsleden utanför Varnhem. Foto: Lukasz Warzech
Dag 3
Förmiddagen i en lantlig trädgård och eftermiddagen i trästaden vid Vättern.
Sinnlig trädgård, Gallegården 2, Varola 541 94 Skövde
Hjo stadspark, Stadsparken, 544 30 Hjo
Vår tredje och sista dag startar i en lantlig idyll en bit utanför Skövde. Vi besöker Sinnlig trädgård som lockar oss med bland annat liljor, pioner och dahlior. Den omgivande jordbruksmarken bidrar starkt till känslan av att vi verkligen kommit till en plats där våra sinnen får uppleva sensationer. Att få njuta av drygt 200 olika dagliljor, att få gå runt i snittblomsodlingen och fullkomligen drunkna i dahliors prakt, det är sinnligt om något! Vi går även runt i den fina visningsträdgården och imponeras av trädgårdsrummen som alla har olika form och karaktär. Innan vi far vidare lockar ett besök i handelsträdgården. Vem kan motstå en pion som bara står där och ropar på en, eller en klematis som absolut vill följa med oss hem. Nöjda med vårt besök kör vi nu vidare till trästaden Hjo som ligger ca 25 minuter bort.
Vy från Sinnlig trädgård. Foto: Sinnlig trädgårds egen
Vi hittar lätt en parkering intill Hjo stadspark som är platsen för vår eftermiddag. Parken ritades 1877 och var tänkt som parkanläggning till stadens kuranstalt. Hit reste folk under många år för att bada kurbad. I mitten av 1930-talet lades badet ner men parken står alltjämt kvar. Vi går runt på denna storslagna plats som innehåller ca 1500 träd. På de stora gräsytorna pågår allt från utomhustennis till minigolf. Slingrande stigar av grus finns runt hela parken och utefter sjökanten. För de minsta finns en rolig lekplats och för den träningssugne finns ett utegym. Vi som mest är intresserade av trädgårdsdelen går dit och möts av en tysk trädgårdsstil och rosor i stor mängd. Men det som vi upplever som mest minnesvärt är nog ändå de ståtliga trävillorna med snickarglädje som finns här. Otroligt välbevarade och som smycken för hela stadsparken. Vi avslutar vår dag med att besöka den tyska serveringen Biergarten, strategiskt placerad i parken intill det mysiga vandrarhemmet. Här kan vi bli sittande länge!
Avkopplande trädgårdsrum med utsikt över Vättern. Foto: Malva Adrell
Trevlig trädgårdsresa!