Tredagarstur i härliga Halland
Tre välfyllda dagar väntar! Vi börjar i en privat trädgårdsdröm och avslutar vid ett av Sveriges vackraste besöksmål. Det här är en tur för dig som älskar snittblommor, lummiga trädgårdar och grön njutning.

Tredagarstur i härliga Halland

DAG 1

Trädgårdsinspiration, snittblommor och engelsk charm, allt i det halländska kulturlandskapet

Runevads Trädgård Askhult 130, 311 90 Morup
Ätradalens Gårdsbutik & Odlingar  Vessige Nygård 205, 311 65 Vessigebro
Sannagårds B&B and Gardens Sannagård 122, 311 95 Falkenberg

Vi startar vår efterlängtade trädgårdsresa med en biltur på 20 minuter från Varberg till Runevads Trädgård. Den här trädgården kräver förbokning vilket vi enkelt kunde göra med ett telefonsamtal.
Väl framme väntar en inspirerande och praktfull trädgård. Ett ljuvligt orangeri, guldfiskar, en Japaninspirerad hörna, perenner och blomsterodling med självplock av snitt. Allt omgärdat av slingrande gångar, stora gräsytor och trädgårdssmycken lite här och var. Vi beundrar även medelhavsområdet runt den blåskimrande poolen. I den lilla butiken lockas vi av det inbjudande sortimentet och minst en av oss köper med några fina perenner hem. Vi avslutar med att njuta av den goda fikan som ingår i entrén och innan vi sätter oss i bilen gör vi ett besök på det gulliga och fräscha utedasset. Nu är vi redo för en halvtimme i bilen. Vi tar sikte på Ätradalen och styr kosan dit.

Runevads trädgård damm

Dagens andra besöksmål är Ätradalens Gårdsbutik & Odlingar. I den vackra Ätradalen bedrivs snittblomsodling och självplock av både hallon och jordgubbar. Vi går runt bland de grönskande områdena och bara njuter. Trädgården är så prydlig och välordnad, det är en ren fröjd att gå runt här. Blomsterfägringen och grönsakerna imponerar och självklart vill vi passa på att plocka jordgubbar nu när tillfälle ges. Vi slår oss ner med vår medhavda lunch och till efterrätt njuter vi av de solvarma och nyplockade jordgubbarna. Så enkelt och så gott. Det här är sommar! Mätta och belåtna beger vi oss nu till dagens sista besöksmål och dit har vi bara en kvarts bilresa.

Innan vi kommer fram resonerar vi om att det kanske blir svårt att överträffa allt vackert vi fått se under dagen, men ack så fel vi har. Sannagårds B&B and Garden tar faktiskt andan ur oss. Det känns som en egen magisk värld. En grönska och en variation av växter som är helt fantastisk. En gammaldags charmig atmosfär som för tankarna till England. Vi går runt och försöker ta in allt vackert. Vi imponeras av grönsakslandet som har formen av en tårta. Hönsen gör sitt för att välkomna oss med sitt trygga kluckande. Vi sänder en tacksamhetens tanke till vår vän som rekommenderade oss att stanna kvar över natten här. Sannagård erbjuder nämligen även Bed & Breakfast. Vilken dag vi haft!

   

 

DAG 2

Handelsträdgård med lockande utbud, en romantisk naturträdgård och därefter ett urval av vad staden Falkenberg har att erbjuda vad gäller parker och trädgårdar

Hule Trädgård Morups-Hule 114, 311 98  Glommen
Bakom häcken Stenhuggerivägen 6, 311 38 Falkenberg
Falkenberg stad Badhusparken 311 31 Falkenberg

Efter en god frukost tar vi adjö av Sannagårds och tar sikte på Hule Trädgård som ligger ca en kvart bort med bil. Handelsträdgården ligger i ett vackert kulturlandskap och här sjuder det verkligen av aktivitet. Eftersom vi kommer i högsommartid så är det bland annat snittblommor och tomater som pockar på vår uppmärksamhet. Hade vi kommit hit under hösten, ja då hade det varit gårdsmusteriet eller pumpasjälvplock som lockat. Nu njuter vi av att gå runt bland växtligheten och i butiksortimentet botaniserar vi bland fina halmhattar och skarpa sekatörer. I växthuset samsas tomater, vindruvor och annat grönt om utrymmet. Vid entrén kan besökare via självservice handla jord, gödsel och barkprodukter – vilket smart koncept! Precis utanför det stora växthuset möts vi av en välkomponerad trädgårdsplantering. Vi njuter en sista stund av dess dofter och skönhet och därefter tackar vi för oss och drar vidare till något helt annat, nämligen en privatpersons trädgård.


Vi följer skyltarna mot Falkenberg och stannar till i trädgården Bakom häcken som är dagens andra besöksmål. Det vi möts av här är en romantisk naturträdgård där den frodiga växtligheten varvas med sten och slingrande gångar. Vi sätter oss vid den runda dammen och njuter för fullt. Vi märker snabbt att det här är en favoritplats, inte bara för människor, utan även för fåglar. Vi har turen att få samtala med trädgårdens ägare som visar sig vara mycket fågelkunnig och hon kan snabbt sätta namn på de fåglar som kvittrar omkring oss. Det här visar sig bli en riktig naturupplevelse. Det är så härligt när flera sinnen aktiveras. Det doftar, det kvittrar och ögat får sitt. Vi är så glada att vi bokade ett besök här. Det är så intressant att varva större trädgårdar med mindre privata trädgårdar. Inspiration finns att hämta från bägge kategorier.

Apropå större trädgårdar, nu väntar oss vad Falkenbergs kommun har att erbjuda vad gäller parker och trädgårdar. In i bilen och 10 minuter senare är vi i den gamla, kullerstensbelagda delen av Falkenberg.
Staden har flera parker som lockar men vi väljer till en början att koncentrera oss på dem som geografiskt ligger nära varandra.

Först ut är Hindströmsgården, den gömda innergården som sägs ligga intill Storgatans charmigaste hus. Vi är benägna om att hålla med om det påståendet. Det här är en liten pärla, väl värd ett besök.

Därefter går vi vidare till Laurentiiparken. Här möts vi av rosors doft och prakt. Vi slår oss ner på bänkarna och ser oss omkring bland de 60-tal rossorter som finns planterade här. Kyrkan ligger precis intill och i gräset finns en fris av en stor gatsten som visar att här låg stadens första centrum – Gåsatorget.

Nu när vi i tanken färdats bakåt i tiden så passar det utmärkt att gå tvärs över gatan och besöka Falkenbergs hembygdsmuseum och dess trädgård. Här råder lugn och ro och vi befinner oss mitt i en kulturhistorisk trädgård med berså, fruktträd och blommande perenner. Nu börjar det kurra i magen på flera av oss och det känns att det är hög tid för en sen lunch. Vi väljer att gå ner mot Ätran och snart har vi hittat en restaurang som gör oss nöjda och tillfreds.


Eftermiddagen spenderar vi i Vallarnas friluftsområde/Falkenbergs stadspark. Området är gigantiskt, här finns verkligen något för alla. Eftersom vi inte har några småbarn med oss så väljer vi bort den stora lekplatsen och minizooet. Däremot lockas vi att gå Doktorspromenaden utefter Viskan. Vi kikar på flugfiskarna som med eleganta rörelser försöker locka till sig fisk och vi stannar till vid Vallarnas friluftsteater som vi känner igen från TV-sända sommarrevyer. Vid vår sida stoltserar rhododendron- och azaleaplanteringarna. Framme vid Tullbron imponeras vi stort av en ljuvlig sommarblomsplantering som sträcker sig många meter och som består av hela palettens färger.  Dag två är nu till ända och boende har vi ordnat inne i Falkenberg, dit vi bara har ett stenkast från Tullbron.
 

 

DAG 3   

Rosors doft, fåglars kvitter, djungelbäckar och en savann. Och till sist en magnifik upplevelse.

Familjen Tistings trädgård Ängsgatan 2a, 310 31 Eldsberga
Laholms stadspark Humlegången 6, 312 30 Laholm
Norrvikens Trädgårdar Kattviksvägen 233, 269 91 Båstad

Vi startar tidigt från Falkenberg och nu står gps:en på Eldsberga. Vi ska till Familjen Tistings trädgård och dit har vi ca 45 minuters bilresa. Vi har förbokat besöket så de vet att vi kommer idag. Trädgården är på hela 2000 kvadrat och består av flera rum. Vi går runt bland exotiska växter, magnolior, klematis, hortensia och rosor bara för att nämna något av allt som finns här. Rosorna är nog det som vi beundrar allra mest, dofterna och sorterna är magnifika. En favorit blir igelkottsrosen som blommar så vackert. 
I luften surrar humlor och bin och vi förstår att även pollinatörerna trivs gott här. Vi köper med oss en planta var och sedan vidare, nu mot Laholm.


Efter 20 minuter i bilen är vi framme vid Laholms stadspark. Parkens skapare hade mottot: Vilt är vackert! Och det är något som än idag karaktäriserar parken. Vi går via broar längs djungelbäcken och vi vandrar runt i savannområdet. I parken finns prunkande grönska, blomsterprakt och vi ser flera vackra fjärilar som njuter av omgivningen. Vi får veta att parken utnämnts till Årets park 2013 och det är något vi har full förståelse för. Det känns fint att veta att en sådan här oas finns tillgänglig för alla som så önskar, oavsett årstid. Laholmsborna kan känna sig stolta.

Vår tredagars trädgårdsresa avslutar vi på ståtligast, möjliga vis. Vi besöker Norrvikens Trädgårdar (som visserligen inte riktigt ligger i Halland, men nästan). En halvtimme från Laholm parkerar vi utanför Norrvikens Trädgårdar och rakt framför oss ligger den pampiga byggnaden Villa Abelin. Det är som att nyfikenheten stegras ju närmare vi kommer parken. Här är helt enkelt magnifikt. Trädgården som är på hela 14 hektar omfattar flertalet trädgårdsvarianter. Vad sägs om engelsk-, japansk--, romantisk-, renässans-, vatten-, barock- och idéträdgård! Det säger sig självt att det är så mycket att se och ta in. Utöver det som redan nämnts finns också orangeri, restaurang, en utsökt butik, utställningar och de mest bedårande bikupor som vi sett. Norrviken är mest känt för sina magnolior, hortensior och stilträdgårdarna som nämnts här i texten. Vi pausar för lunch i orangeriet och efter det har vi energi till att se mer av parken som stänger klockan 17.00. Vi är nog bland de sista som lämnar parken denna dag, vi vill ha ut mesta möjliga trädgårdsupplevelse in i det sista. På parkeringen stannar vi till en stund och konstaterar att dessa tre dagar har skapat minnen som är ljuvliga. Något att tänka på när vinden viner och minusgrader visas på termometern.